Souhrn událostí uplynulého dne – 7.1. 2008

Gandalovič: Ekozemědělci budou moci osít pětinu pastvin obilím

Ministerstvo zemědělství povolí ekologickým zemědělcům osít ročně pětinu pastvin současně s travinami pšenicí pro vlastní spotřebu. ČTK to dnes řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. MZe tak reaguje na požadavky ekologických zemědělců sdružených ve Svazu marginálních oblastí; možnost produkce vlastního krmiva umožní podhorským ekofarmám snížit náklady. Zemědělci opatření vítají, situaci ale podle nich neřeší.

Pivo letos až o čtvrtinu zdraží

Tuzemské milovníky pěnivé moku letos čekají špatné časy. Cena piva se kvůli drahým surovinám zvedala už loni na podzim a podle odborníků bude nárůst pokračovat i v novém roce. Nejčernější odhady přitom hovoří až o čtvrtinovém nárůstu v průběhu roku. „Nesmíme kvůli možnému ovlivnění trhu říci, jak se zvednou ceny, ale můžeme říci, jak se zvednou náklady. Ječmen je oproti loňské sklizni o osmdesát procent dražší, a tudíž dopad na celkové náklady při výrobě piva bude až o 24 procent vyšší. To se zjevně projeví v cenové politice pivovarů,“ potvrdil Deníku šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Věhlasné firmy žijí roky ve ztrátě, skončit ale nechtějí

Takové ztráty by byly špatným snem i pro pověstně ztrátové České dráhy. V první desítce nejztrátovějších firem v Česku jsou tři obchodní řetězce, ale i mobilní operátor. Jak je možné, že i tak známá jména nezatížená nějakým státním dědictvím jsou v minusu? Obchodníci mezi sebou válčí hlavně lákáním zákazníků na nižší cenu. To jim ukrádá koruny ze zisků. Ne všichni se s tím dovedou vyrovnat natolik, že tu vydrží. Některé ztrátové řetězce jako Delvita či Carrefour už svůj boj tady vzdaly. Nejztrátovější Ahold, který provozuje Hypernovy a Alberty, zatím vytrval.

Srovnávací test cen a dostupnosti biopotravin v Praze

Z výsledků srovnávacího testu, který porovnával nabídku biopotravin v osmi obchodních řetězcích a dvou specializovaných prodejnách biopotravin a konvenčních potravin, byly zjištěny následující závěry: Největší sortiment biopotravin: Nabízejí ho specializované bioprodejny (57 z 59 sledovaných položek nákupního košíku), z obchodních řetězců má nejširší nabídku Interspar (43 z 59 položek), TESCO (41 z 59 položek) a Billa (32 z 59 položek). Mezi nejsnadněji dostupné biopotraviny patří vybrané mléčné výrobky (mléko bylo v nabídce v 9 sledovaných prodejních místech, ovocný jogurt v 8), mouka (8 prodejních míst) a brambory (7 prodejních míst).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info