Nová rýže bohatá na proteiny

Lidí zatím stále ještě přibývá, byť zdaleka ne tak moc, jak se před časem strašilo. Víc lidí potřebuje víc jídla, proto se neustále pracuje na nových typech základních potravin. V laboratořích se horlivě geneticky manipuluje a také se ještě najdou lidé, kteří používají předpotopní metody klasického křížení, známé už snad i neandrtálcům. Jediným důvodem toho, že se ještě v 21. století postaru kříží, je nepochopitelný strach z populárních genetických modifikací.

Hari Krishnan z University of Missouri spolu se dvěma kolegy zkřížil běžně pěstovanou rýži Oryza sativa s planě rostoucím druhem Oryza nivara. Zrnka rýže nového křížence obsahují 12,4 procenta proteinů, což je více než u obou dvou rodičovských druhů. I když by takového výsledky nejspíš šlo snadno dosáhnout genetickou modifikací, tak jde o zajímavý počin, který opět ukazuje na užitečnost blízce příbuzných druhů.

ScienceDaily 15.1.2008

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info