Nová rýže bohatá na proteiny
16.01.2008 | Osel.cz
Lidí zatím stále ještě přibývá, byť zdaleka ne tak moc, jak se před časem strašilo. Víc lidí potřebuje víc jídla, proto se neustále pracuje na nových typech základních potravin. V laboratořích se horlivě geneticky manipuluje a také se ještě najdou lidé, kteří používají předpotopní metody klasického křížení, známé už snad i neandrtálcům. Jediným důvodem toho, že se ještě v 21. století postaru kříží, je nepochopitelný strach z populárních genetických modifikací.
Hari Krishnan z University of Missouri spolu se dvěma kolegy zkřížil běžně pěstovanou rýži Oryza sativa s planě rostoucím druhem Oryza nivara. Zrnka rýže nového křížence obsahují 12,4 procenta proteinů, což je více než u obou dvou rodičovských druhů. I když by takového výsledky nejspíš šlo snadno dosáhnout genetickou modifikací, tak jde o zajímavý počin, který opět ukazuje na užitečnost blízce příbuzných druhů.
ScienceDaily 15.1.2008
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



