Obsah a složení tuku trvanlivého a jemného pečiva a listových těst z tržní sítě České republiky

Výsledky analýzy trvanlivého pečiva prokázaly vysoký obsah TFA v těchto výrobcích, u jemného pečiva a listových těst byla situace z výživového hlediska mnohem příznivější.

Je uveden obsah tuku a složení různých skupin mastných kyselin (nasycených /SFA/, monoenových /MUFA/, polyenových /PUFA/ a transnenasycených mastných kyselin /TFA/) v 29 druzích trvanlivého pečiva od více než 7 výrobců nebo distributorů, u 25 výrobků jemného pečiva a 17 druhů chlazených zmrazených listových těst. 23 vzorků trvanlivého pečiva obsahovalo více než 20 % TFA, což při obsahu tuku kolem 30 % tuku v těchto výrobcích konzumace jednoho balení vede k výraznému překročení doporučeného limitu spotřeby TFA.

Naopak trvanlivé pečivo většinou obsahovalo jen do 10 % PUFA. Příznivější byla situace u jemného pečiva, kde jen 3 výrobky překročily u TFA 30 % hladinu, ale ostatní výrobky se vešly do intervalu 0,3 – 9,4 % TFA a hladina PUFA až na dva případy překročila obsah 10 %. Podobné výsledky jako u jemného pečiva byly zjištěny i u listových těst s tím, že kromě 3 případů jako u jemného pečiva se obsah TFA vešel do 7 % podílu v tucích.

Dostálová, J., Brát, J., Barešová, A., Obsah a složení tuku trvanlivého a jemného pečiva a listových těst z tržní sítě České republiky. Výživa a potraviny, 63, 2007, č.1, s. 13 - 14

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info