Obsah a složení tuku trvanlivého a jemného pečiva a listových těst z tržní sítě České republiky
23.01.2008 | ÚZPI
Výsledky analýzy trvanlivého pečiva prokázaly vysoký obsah TFA v těchto výrobcích, u jemného pečiva a listových těst byla situace z výživového hlediska mnohem příznivější.
Je uveden obsah tuku a složení různých skupin mastných kyselin (nasycených /SFA/, monoenových /MUFA/, polyenových /PUFA/ a transnenasycených mastných kyselin /TFA/) v 29 druzích trvanlivého pečiva od více než 7 výrobců nebo distributorů, u 25 výrobků jemného pečiva a 17 druhů chlazených zmrazených listových těst. 23 vzorků trvanlivého pečiva obsahovalo více než 20 % TFA, což při obsahu tuku kolem 30 % tuku v těchto výrobcích konzumace jednoho balení vede k výraznému překročení doporučeného limitu spotřeby TFA.
Naopak trvanlivé pečivo většinou obsahovalo jen do 10 % PUFA. Příznivější byla situace u jemného pečiva, kde jen 3 výrobky překročily u TFA 30 % hladinu, ale ostatní výrobky se vešly do intervalu 0,3 – 9,4 % TFA a hladina PUFA až na dva případy překročila obsah 10 %. Podobné výsledky jako u jemného pečiva byly zjištěny i u listových těst s tím, že kromě 3 případů jako u jemného pečiva se obsah TFA vešel do 7 % podílu v tucích.
Další články v kategorii
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



