Vysoká kvalita masa a masných výrobků a jejich ceny

Potravinářské společnosti neustále optimalizují své výrobní receptury, průběžně je kontrolují a zlepšují. S optimalizací rostou, na základě přesné specifikace masa a masných výrobků, ceny použitých pomocných materiálů, což zajišťuje celkově požadované množství pro vyráběné dávky. U výrobků je třeba zaručovat schopnost konkurence, kdy se musí minimalizovat, či eliminovat využití drahých zdrojů a surovin. Tento princip platí zejména u výroby masných výrobků, kde jsou ceny za materiál většinou vyšší než je tomu u ostatních průmyslových oborů. Těmto požadavkům v Německu neprospívají snahy o co nejnižší ceny u diskontních prodejen, které danou situaci ještě zhoršují. Podle požadavků těchto odběratelů je nutné vyrábět masné výrobky s co nejnižší cenou a zároveň zabezpečovat jejich rostoucí kvalitu.

Náklady na vhodný hospodářský výsledek počítají s tím, že musí být učiněna přesná rozvaha před koupí materiálu a uplatnění na požadovaném způsobu výroby. V první řadě musí být předem stanovená cena, která je vhodná pro výrobu masných výrobků, aby nemuselo postupně docházet ke změnám během jejich výroby.

Suroviny musí být účelně zpracovávány. Při zavedení optimalizačního modelu nedochází k výrazným změnám ve výrobě masných výrobků, jsou správně využívány veškeré suroviny a vzrůstá kvalita produkovaných potravin, přičemž dochází i ke zvyšování tržeb. Tyto nové teoretické způsoby výroby je třeba náležitě prověřit v praxi. Hledají se způsoby, které jsou optimální a přijatelné při řízené změně při zapracování optimalizačního procesu povolených změn a přístupů. Musí být zajištěno, aby náležitě vyhovoval příslušný optimalizační model výrobního řešení.

V potravinářském průmyslu obecně, stejně tak jako v masném průmyslu, byl použit optimalizační model pro zlepšení výroby především v následujících oblastech: proces členění výroby a optimalizace rozšiřování, standardizace postupů a jejich zlepšování, tvorba receptur a optimalizace kapacity a uspořádání.

Dochází ke sledování procesu členění výroby a optimalizaci nákupu. Jsou přesně stanovené kroky, které se uplatňují ve výrobě, kdy probíhají jednotlivé výrobní stupně. Jsou stanoveny etapy zpracování masných výrobků (rok, měsíc, týden), kdy jsou používány různé druhy nakupovaných surovin podle předem vytvořeného plánu, který je vytvořen pro vhodný způsob výroby. V tomto způsobu nákupu existuje problém, jak přesně odhadnout nakupované množství požadovaných surovin, masa a živočišného tuku, určeného k přípravě masných výrobků. V předem odhadnutém procesu je třeba určit, jakého množství bude dosaženo během výroby z jednotlivých zpracovávaných částí. Proto je nutné teoreticky zpracovat celkový proces do jednotlivých kroků, aby mohlo dojít k požadované optimalizaci. Zpracování jatečně opracovaných těl je třeba rozložit do jednotlivých variant.

Zajišťují se stanovené průměrné hodnoty, které byly určeny na základě nepřetržitého sledování a přezkušování jednotlivých částí masa v určitých úsecích hodnocení. Ty vedou k minimálnímu rozptylu se zřetelem na požadovaný výsledek. Na základě průměrných hodnot prováděného procesu se předem hodnotí optimalizační model, který se používá při nákupu pro výrobu vhodných surovin, které jsou vybírány tak, aby docházelo k minimálním pořizovacím nákladům používaných surovin. Nákup může být také uskutečněn na základě průměrných předchozích hodnot, které je nutné přesně odvodit pro jednotlivý daný případ.

Z hlediska sledování množství nákladů dochází k plnění stanovení hodnot při provádění optimálních požadavků na prováděnou výrobu.

Fleischwirtschaft, 87, 2007, č. 11, s. 55-56

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info