Mýty a omyly ve spotřebě zeleniny
25.01.2008 | ÚZPI
Jsou vyvraceny různé mýty spojené s konzumem zeleniny.
Na jednotlivých příkladech je prokázána scestnost laických názorů na jakost zeleniny ve vztahu k výživě. Doporučení konzumovat pouze syrovou zeleninu zužuje pestrost stravy, neumožňuje celoroční využití a u některý druhů to ani není možné (zelená fazulka). Konzervovaná zelenina představuje pohotovou a dobře skladovatelnou surovinu mimo sklizňovou sezonu. Zcela mylný je apel na konzumaci zeleniny pouze domácího původu; tím by se vyřadily z konzumu např. papriky, rajčata, lilek, melouny apod. Kromě vitaminového přínosu je zelenina vynikajícím zdrojem řady dalších biologicky aktivních látek, vlákniny, zásadotvorných minerálních látek, ale i základních živin, především sacharidů. Nežádoucí obsah dusičnanů je plně kompenzován přívodem vitaminu C. Případný obsah těžkých kovů kompenzuje obsah pektinu, který kontaminanty naváže a odstraní. Mytologický původ má víra v zázračné účinky celeru jako afrodisiaka.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



