Mýty a omyly ve spotřebě zeleniny
25.01.2008 | ÚZPI
Jsou vyvraceny různé mýty spojené s konzumem zeleniny.
Na jednotlivých příkladech je prokázána scestnost laických názorů na jakost zeleniny ve vztahu k výživě. Doporučení konzumovat pouze syrovou zeleninu zužuje pestrost stravy, neumožňuje celoroční využití a u některý druhů to ani není možné (zelená fazulka). Konzervovaná zelenina představuje pohotovou a dobře skladovatelnou surovinu mimo sklizňovou sezonu. Zcela mylný je apel na konzumaci zeleniny pouze domácího původu; tím by se vyřadily z konzumu např. papriky, rajčata, lilek, melouny apod. Kromě vitaminového přínosu je zelenina vynikajícím zdrojem řady dalších biologicky aktivních látek, vlákniny, zásadotvorných minerálních látek, ale i základních živin, především sacharidů. Nežádoucí obsah dusičnanů je plně kompenzován přívodem vitaminu C. Případný obsah těžkých kovů kompenzuje obsah pektinu, který kontaminanty naváže a odstraní. Mytologický původ má víra v zázračné účinky celeru jako afrodisiaka.

Tweet



