Souhrn událostí uplynulého dne – 28. 01. 2008

Může ekoznačka Ekologicky šetrný výrobek mást spotřebitele?

V obchodech jsou k dostání vajíčka, na jejichž obalu se skví logo Ekologicky šetrný výrobek (EŠV). Kdo se v ekoznačení nevyzná, může si vajíčka koupit v domnění, že jde o produkt ekologického zemědělství. Vajíčka ale pocházejí z klecového chovu, který je ekozemědělství na hony vzdálený. Značka EŠV se vztahuje jen ke krabičce, která skutečně splňuje podmínky pro udělení ekoznačky. Zatímco ochránci práv spotřebitelů to považují za matoucí, výrobci obalu a vajec a Agentura pro EŠV v tom nevidí problém.

První evropské dotace míří k žadatelům

Ve středu 23. ledna poprvé zasedal Řídící výbor Operačního programu Životní prostředí, který projednával žádosti o dotace podané v rámci první výzvy OPŽP. Řídící výbor Operačního programu životní prostředí (OPŽP) doporučil ve středu 23. ledna večer celkem 368 projektů podaných v první výzvě OPŽP ke schválení a podpisu ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi. Ministr Bursík dnes dopoledne doporučení výbrou schválil a podepsal. Životní prostředí se tak stalo prvním programem ze strukturálních fondů pro období 2007 - 2013, ze kterého budou žadatelé z ČR čerpat dotace, a to již od února tohoto roku.

Oxidační změny při ohřevu a fermentaci masa

Aplikace bylin nebo dusitanové solicí směsi a startovacích kultur zabraňuje vzniku nežádoucího peroxidu při tepelném ošetření masa a výrobků. Oxidační změny tuků patří vedle mikrobiálního kažení k nejzávažnějším důvodům zhoršení kvality masa. Reakční produkty vznikající při oxidaci mají nejen negativní vliv na chuť a vůni, ale např. některé aldehydy a oxidované cholesteroly mohou mít i negativní zdravotní efekt. Mechanismus kažení tuků úzce souvisí s myoglobinem. Při ohřevu masa se oxymyoglobin oxiduje na methemoglobin, přičemž vzniká peroxid vodíku, který už není štěpen, protože kataláza je ohřevem inaktivována. Proto tepelně ošetřené maso žlukne rychleji než čerstvé.

Některé lesy ušetří

Některé lesy ve zvlášť chráněných územích budou zbaveny zásahů lesníků. Na 65 porostech o rozloze 107 hektarů, což je pět procent pražských lesů, se nebudou kácet stromy a těžit dřevo, a to ani při probírkách. Největší plochy se nacházejí v Divoké Šárce a Kunratickém lese. Přednostně vybralo město území s přirozenou druhovou skladbou, s vysokou mírou zmlazení nebo na těžko přístupných svazích. „Plochy, kde je les ponechán svému přirozenému vývoji, jsou nesmírně důležité z hlediska rozmanitosti druhů i zdraví lesa. Očekáváme, že tato území budou biotopem pro rostliny, hmyz, ptactvo i hlodavce, kteří by se v obhospodařovaném lese nevyskytovali,“ řekl radní pro životní prostředí Petr Štěpánek (SZ).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info