Zpráva o českém pivovarství a sladařství představena
01.02.2008 | Agris
Poprvé ve své 135leté historii vydal Český svaz pivovarů a sladoven publikaci (ČSPS) „Zprávu o českém pivovarství a sladařství“. Informoval o tom výkonný ředitel svazu Jan veselý s tím, že publikace má současně českou a anglickou verzi a kromě úvodu celkem deset kapitol. Ty mj. obsahují osvětlení problematiky českého piva jako jedinečného fenoménu, popisují postavení českého piva na světových trzích a informují o tom, jaký význam má pivovarský průmysl pro českou ekonomiku.
„České pivo má mnohasetletou historii, opírá se o tradice řemeslné a nyní i průmyslové výroby, je v našich zemích sociálním fenoménem a součástí naší kultury,“ konstatoval Veselý. Podle něj zvolil svaz tuto zprávu jako jednu z dalších forem, kterou chceme o pivovarském průmyslu i návazných oborech informovat odbornou i nejširší veřejnost u nás. Čeští pivovarníci a sladovníci jsou však též členy významných profesních organizací v Evropě a ve světě a proto chceme oslovit i je a poskytnout jim informace o nás a našich produktech,“ dodal Veselý,.
Publikace seznamuje čtenáře s laureáty Síně slávy českého pivovarství a sladařství, osobnostmi, které jsou legendami v obou oborech a významně přispěly svým dílem k jejich rozvoji. V dalších částech zprávy jsou podány informace o výsledcích nejprestižnější odborné soutěže piv v České republice České pivo 2007 a anketě popularity piv Naše pivo. Významnou částí publikace jsou kapitoly věnované péči o pivo v gastronomii a ty, kde se lékařští odborníci vyjadřují k významu piva pro zdraví člověka. Zpráva popisuje příspěvek pivovarů k rozvoji naší společnosti. Patří sem např. pořádání kulturně-společenských akcí, charitativní činnost a vzdělávání pivovarských a sladařských odborníků.
Členové ČSPS chtějí zprávou připomenout věc, kterou stále více považují za to nejdůležitější sdělení veřejnosti. Tou je dodržování principů slušného chování v podnikání. Pozornost je proto věnována Iniciativě zodpovědných pivovarů. Tato činnost, která se stala pomocí etického kodexu a jeho dodržování nedílnou součástí filozofie podnikání v českém pivovarství, ukazuje poctivou snahu o to, aby se všechny hektolitry piva na trhu uplatnily při dodržování etických principů. Poslední kapitola je věnována členství a činnosti pivovarských a sladařských odborníků z České republiky v mezinárodních organizacích.
Zpráva o českém pivovarství a sladařství obsahuje i seznam členů ČSPS, dále obrazovou a grafickou část. Pro zájemce je k dispozici v sekretariátu svazu.
Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



