Průmysl kritizuje návrh Komise na označování potravin

Uprostřed silného lobování ze strany potravinářského průmyslu Evropská komise předložila nová přísná pravidla pro označování potravin. Chce tak pomoci spotřebitelů vybírat si zdravější potraviny, protože obezita se stává vážným problémem v celé Evropě. Výrobci potravin a maloobchodníci okamžitě vyjádřili velké obavy z návrhu, který je podle nich „neproveditelný“.

Souvislosti:

Směrnice Rady 2000/13/ES týkající se označování, prezentace a reklamy potravin je hlavní směrnicí pro označování potravin. Jejím cílem je zajistit, aby spotřebitelé získali všechny podstatné informace o složení výrobku, výrobci, způsobu uchovávání a přípravy.

Hodnocení evropské legislativy týkající se označování potravin, jež proběhlo v roce 2003, identifikovalo hlavní problémy, kterými by se Evropská komise při revizi měla zabývat. Na jaře 2006 Komise zorganizovala veřejnou konzultaci, jejímž cílem bylo získat informace o této problematice od členských států a zainteresovaných osob.

Označování a reklama potravin se nedávno staly předmětem zájmu debat o boji s obezitou. Jedním ze strategických cílů revize je poskytnout spotřebitelům nezbytné informace, aby se mohli rozhodnout, co je pro jejich zdraví dobré a co ne.

Nová pravidla by měla řešit takové problémy jako co jsou povinné a nepovinné informace, kolik informací by mělo být poskytováno a kde by měla být umístěna etiketa s výživovými hodnotami.

Témata:

Evropská komise 30. ledna 2008 přijala návrh týkající se revize stávajících pravidel pro označování potravin. Návrh směrnice kombinuje spojuje dvě dříve samostatná nařízení: všeobecná pravidla pro označování a pro označení výživových hodnot.

„Štítky s výživovými hodnotami může mít obrovský vliv na rozhodování spotřebitelů ohledně nakupování,“ řekl při zveřejnění návrhu komisař pro zdraví Markos Kyprianou. „Zmatené, přecpané a zavádějící etikety mohou být více překážkou než pomocí spotřebiteli [...]. Cílem dnešního návrhu je zajistit, aby štítky na potravinách obsahovaly podstatné informace, které budou jasné a čitelné, aby občané EU měli větší možnost činit vyvážená dietní rozhodnutí,“ dodal.

Směrnice, pokud by byla přijata v navrhovaném znění, zavádí:

* povinné označení na přední straně obalu pro daný soubor výživových látek: energie, celkový tuk, nasycené tuky, uhlovodany, přidaný cukr a sůl

* minimální velikost písma na štítku je stanovena na 3 mm

* zadní strana obalu musí obsahovat povinné informace o denním množství a také doporučit průměrnou potřebu energie pro muže a ženy ve věku od 19 do 50 let, kteří mají normální váhu a kondici

Tyto požadavky na označení se vztahují na zpracované potraviny a nápoje, ale nikoli na nezpracované potraviny jako je maso a zelenina.

Podle komisaře mají členské státy společně se zainteresovanými osobami volnou ruku, jakým způsobem budou požadované nutriční informace prezentovat (kromě pravidel pro výše uvedené látky).

Alkoholické nápoje kromě míchaných jsou ze současného návrhu vyjmuty. Zástupci Komise ospravedlňovali výjimku ze směrnice pro víno, pivo a lihoviny „komplexností výrobních metod“ a „politickou volbou“.

Směrnice se ale může po pěti letech konzultací rozšířit i na alkohol. Pokud by se tak stalo, výrobci alkoholických nápojů by museli odhalit kalorické hodnoty svých produktů.

Další kroky:

Návrhem se nyní bude v rámci kodecise zabývat Rada a Parlament. V závislosti na délce jednání v Radě a v Parlamentu by mohl být návrh přijat před volbami do Evropského parlamentu v červnu 2009. Poté, co směrnice vstoupí v platnost, bude mít průmysl tříleté přechodné období za zavedení požadovaných změn, malé a střední podniky pětileté.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info