Sušené švestky pro lepší trvanlivost
08.02.2008 | ÚZPI
Přídavek prášku ze švestek do řady potravin přispěje k prodloužení trvanlivosti, zvýšení nutriční hodnoty, snížení obsahu tuku a energie, zlepšení senzorických vlastností a snížení GI.
Sušené švestky mají v potravinářství široké uplatnění. Obsahují velké množství vlákniny, jsou přirozeným zdrojem sorbitolu (pomáhá zachovat vláčnost vzhledem k udržování vlhkosti), mají vysoký obsah kyseliny jablečné, nízký GI, vykazují výraznou antioxidační aktivitu a příznivě ovlivňují trávení. Výzkum řízený USDA prokázal vliv obsažených fenolických sloučenin na trvanlivost a antimikrobiální účinky.
K aplikaci sušených švestek do potravin může být použit např. prášek z celých plodů sušených švestek, do nějž bylo přimícháno 1 % stearátu vápenatého proti hrudkovatění. Typické použití prášku ze sušených švestek znamená rehydrataci se dvěma díly tekutiny. Přichází v úvahu cenově efektivní použití do masných výrobků (antioxidant), pekařských a cukrářských výrobků, snacků, omáček a marinád, a sice za účelem prodloužení trvanlivosti, zvýšení nutriční hodnoty, snížení obsahu tuku a energie, zlepšení senzorických vlastností (aroma, barva, konzistence) a snížení GI.
Prepared Foods, 177, 2008, č. 1, s. 148
Další články v kategorii
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



