Souhrn událostí uplynulého dne – 08. 02. 2008
09.02.2008 | Agris
Vystavovatelé chystají novinky na veletrh TECHAGRO
Blížící se mezinárodní trojlístek veletrhů TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA je signálem pro všechny vystavovatele, aby přichystali své novinky, které budou na letošním ročníku prezentovat. Do Brna se ve dnech 6. - 10. dubna sjedou odborníci a obchodníci zemědělského, veterinárního a lesnického sektoru, aby zde uzavřeli obchody, shlédli nové trendy a konfrontovali své zkušenosti se svými českými a zahraničními kolegy.
Lesnická technika a biomasa na veletrhu SILVA REGINA
Velký zájem o prezentaci na mezinárodním lesnickém a mysliveckém veletrhu SILVA REGINA mají firmy zabývající se prodejem lesnické techniky a techniky na zpracování biomasy. Veletrh, který probíhá současně s veletrhem zemědělské techniky TECHAGRO a veterinárním veletrhem ANIMAL VETEX, se uskuteční na brněnském výstavišti od 6. do 10. dubna a bude největší ve své historii.
ČSÚ: V tomto týdnu zdražila rýže a jablka, zlevnilo pečivo
Na pultech domácích obchodů s potravinami v tomto týdnu podražily především rýže, jablka či kuřecí maso. Naopak nejvíce zlevnilo pečivo, rajčata a papriky. Vyplývá to z výsledků pravidelného šetření spotřebitelských cen vybraných potravin, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Kilogram loupané rýže první jakosti zdražil proti předchozímu týdnu v průměru o 4,3 procenta, tedy o 1,12 koruny na 27,34 Kč/kg. Konzumní jablka obchodníci prodávali v průměru za 30,77 Kč/kg, tedy o 1,27 Kč dráž ve srovnání s předchozím týdnem. O 1,13 koruny stoupla cena kilogramu kuřecího masa na 62,12 Kč/kg.
Za dražší chleba nemohou pekaři, ale obchody
Gumové rohlíky a chleba bez chuti, které však stojí čím dál víc peněz. To je častý obrázek nejen v tuzemských supermarketech, ale i v běžných obchodech. Čím to je? Pekaři mají jasno - jejich ceny tlačí obchodníci, hlavně velké řetězce, takovým způsobem dolů, že se pekárny snaží výrobu co nejvíce zlevnit. O tom, že to dělají na vrub kvality, pekaři příliš slyšet nechtějí, připouštějí však, že pečou jiný chleba a rohlíky, než na jaké byli Češi zvyklí dříve. "Klasický český chleba v podstatě už mizí," říká šéf Společenstva mlynářů a pekařů Jaroslav Chochole. Podle šéfa Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislava Musila stojí výroba tradičního chleba více, což však odběratelé nejsou ochotni akceptovat a bazírují na podmínce "co nejnižší ceny".
Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.
Další články v kategorii
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



