Vliv geneticky modifikované kukuřice Bt176 na zdravotní stav a užitkovost ovcí
15.02.2008 | ÚZPI
U geneticky modifikovaných plodin a stejně tak u krmiv a potravin z nich vyrobených se klade důraz na hodnocení rizik. Očekává se, že při rostoucím schvalování GM plodin se bude zvyšovat jejich spotřeba zvířaty chovanými pro produkci potravin.
Zatím je málo známo o osudu rekombinantní DNA po přijetí GM plodin zvířaty a po vystavení rostlinné DNA vlivu mikroorganismů v trávicím traktu. Není dostatek dlouhodobých studií, prováděných s vysokým počtem zvířat po několik generací, které by hodnotily vlivy geneticky modifikovaných krmiv na živočišné druhy.
V Itálii hodnotili v průběhu tří let vlivy krmiva obsahujícího GMO (kukuřice Bt176) na skupinu masných ovcí a jejich potomky. Sledovali welfare a zdravotní stav periodickým hodnocením metabolických a krevní ukazatelů, imunitní reakci po vakcinaci salmonelou, užitkovost a reprodukční vlastnosti zvířat, nutriční a organoleptické vlastnosti masa, přítomnost transgenu v bachorových mikroorganizmech a v živočišných tkáních.
Výsledky studie provedené v Itálii jsou následující:
· zkrmování Bt176 kukuřice nemělo nepříznivý vliv na zdraví nebo užitkovost ovcí
· nebyl zjištěn horizontální přenos genu do bachorových mikroorganismů nebo živočišné tkáně
· nebyly zjištěny rozdíly v užitkovosti, reprodukčních vlastnostech, krevních ukazatelích, ochraně antioxidanty, v proliferační kapacitě lymfocytů, fagocytóze a vnitrobuněčném působení makrofága, ve vlastnostech bachorové mikrobiální populace mezi kontrolními a pokusnými zvířaty krmenými geneticky modifikovanou kukuřicí
· imunitní reakce vůči naočkované bakterii Salmonella abortus ovis byla účinnější u ovcí krmených GM kukuřicí
· nebyly zjištěny modifikace histologického obrazu tkání, i když u všech ovcí krmených GM kukuřicí ukázala cytochemická analýza bachorového epitelu na proliferativní aktivaci základních buněk
· předběžná analýza jater a pankreatu elektronkovým mikroskopem odhalila u jehňat krmených GM kukuřicí menší buněčná nuklea obsahující zvýšené množství heterochromatinových a perichromatininových granulí
· obsah proteinu v mase a ztráty vody při vaření byly mírně ovlivněny úpravou krmné dávky. Ve tkáních, v krvi a bachorové tekutině nebo bachorových bakteriích nebyla detekovaná transgenní DNA.
Odborníci upozorňují na to, že v souvislosti s možnou aplikací GM plodin do krmiv zvířat je potřeba provést dlouhodobou studii za účelem hodnocení bezpečnosti potravin z těchto zvířat vyrobených a že by ovce mohly být pro toxikologické hodnocení vhodným modelem.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



