Vliv transportu na kvalitu masa
21.02.2008 | ÚZPI
Stres zvířat při transportu je příčinou řady fyzikálních změn včetně změny chuti a celkové kvality masa. Při převážení zvířat je kladen velký důraz na zajištění welfare standardů během transportu a při zpracování jatečných těl v masném průmyslu.
Stejně jako u mnoha světových producentů masa jsou i v Kanadě dodržovány požadované podmínky stanovené světovou organizací, která se zabývá ovlivňováním zdraví zvířat. Při dopravě musí být dodržovány určené standardy.
Zemědělství a výroba potravin podléhá přísných právním předpisům, které se týkají welfare zvířat během transportu zvláště u prasat, kdy jsou porovnávány zjištěné informace s aktuálními změnami při výrobě. Sledování podmínek výroby mají v Kanadě na starosti společnosti, které dbají na welfare a zajišťují veškeré potřeby zpracovávaných zvířat.
Velká pozornost je věnována množství zvířat, která jsou nakládána a jejich stísněnosti při nakládání. Kanadští odborníci zkoušeli různé způsoby přepravy zvířat tak, aby byly zajištěny nejen standardy pro převoz prasat, ale také aby byla zajištěna bedlivá kontrola krmení. Při veškeré manipulaci se zvířaty a s jejich transportem je vykonáván dohled z farem až na místo zpracování tak, aby nebylo poškozeno zdraví zvířat.
Stísněné prostory během převozu mohou vést k utrpení zvířat, tím že roste teplota v přepravním prostoru. Situaci neprospívá ani nedostatečné odvětrávání, zhoršená kvalita vzduchu, nedostatečná plocha k tomu, aby se zvířatům pohodlně cestovalo. To může mít dopad na kvalitu masa, v první řadě působení na PSE (pale soft-exudative) maso. Na druhé straně zatímco narůstá plocha přepravního prostoru, dochází ke snížení teploty a zlepšení větrání. Je-li však příliš velký volný prostor dochází k agresivitě mezi zvířaty.
Podle kanadských odborníků je považován za optimální prostor mezi 0,45 až 0,5 m2 na 100 kg živé váhy prasat tak, aby nedocházelo k poškození kůže a výskytu DFD (ark-firm-dry) masa.
Při přemisťování prasat má také velký vliv roční období. Zvířata těžko nesou výkyvy teplot. Nepříznivě na ně působí extrémně vysoké i nízké teploty. Tyto vlivy jsou podrobně dokumentovány a porovnávány pro různá prostředí.
Velký vliv má i trvání transportu. Podle vědeckých studií dochází k významné shodě ohledně maximální doby trvání transportu a jeho dopad na kvalitu masa.
Někteří odborníci sdělují, že i krátké doby transportu mohou být v některých případech nevhodné a mohou vést i k vyšší úmrtnosti ze stresu při dopravě. Proto je nutné se všemožně snažit, aby ke zmíněným příčinám nedocházelo. Šetřením se ukázalo, že nejvíce stresující částí transportu na jatka je nakládání a vykládání zvířat.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



