Diety a rakovina spolu souvisejí, tvrdí vědci

Strava bohatá na maso a mléčné výrobky snižuje riziko rakoviny prsu. Vláknina, ovoce a zelenina zase ženám pomáhají v boji proti rakovině vaječníků.

Nová americká studie opět otvírá otázky, nakolik spolu souvisejí diety a rakovina u žen. Ví se, že časté pití alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu. Jinak však různé studie přicházejí s rozdílnými výsledky, aspoň podle vědeckého týmu vedeného doktorkou Valerií Edefontiovou z univerzity v Miláně.

Některé studie například zjistily, že u žen, které jedí hodně červeného a konzervovaného masa, se snáze vyvine rakovina prsu, ale jiné výzkumy to neprokázaly. Totéž platí o nasycených tucích, zejména v živočišných produktech.

Milánští vědci se proto znovu zaměřili na jednotlivé živiny, skupiny potravin a především dietní vzorce, tedy kombinace živin a potravin, které má člověk v oblibě.

Zanalyzovali dietní vzorce 3 600 žen s rakovinou prsu či vaječníků a 3 413 zdravých žen ve stejném věku. Sledovali vzorec živočišných produktů (maso, nasycené tuky a další živiny), vitaminů a vlákniny (ovoce a zelenina), vzorec nenasycených tuků (rostlinné a rybí oleje) a škrobů.

Z výsledků vyplynulo, že u žen, které měly jídelníček bohatý na vitaminy a vlákninu, bylo téměř o čtvrtinu nižší riziko rakoviny vaječníků. Živočišné výrobky zase snížily výskyt rakoviny prsu. Škrob naopak riziko obou typů rakoviny zvýšil.

Závěry zatím ještě nejsou úplně jasné. Údaje naznačují vztah mezi dietními vzorci a rizikem rakoviny, neprokazují však, že by přímo jednotlivé druhy potravin měly vliv na její vznik.

Odborníci obecně doporučují omezit červené maso a nasycené tuky a jíst naopak hodně ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a pokrmů bohatých na „dobré“ nenasycené tuky – ryby, ořechy a olivový olej.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info