Vývoj trhu s výrobky ze syrovátky a laktózy

Společnost 3A Business Consulting zpracovala odhad vývoje syrovátkových produktů v období 2006 až 2010.

Zpráva 3A Business Consulting „The world market for whey and lactose products 2006 to 2010 – From commodities to value added ingredients“

http://www.3abc.dk/Report%20information%202007.pdf se zaměřuje na následující výrobky: sušené syrovátkové bílkoviny (DWP), koncentráty syrovátkových bílkovin (WPC 35, WPC 80), hydrolyzáty syrovátkových bílkovin (WPH), izoláty syrovátkových bílkovin (WPI), frakce syrovátkových bílkovin, laktózu a laktózové deriváty. Syrovátkové produkty jsou konzumovány nejrůznějšími skupinami spotřebitelů z řady důvodů – pro technologické vlastnosti při použití do potravinářských výrobků, jako suplementy nebo prostředky pro sportovce.

Celková produkce sýra bude trvale stoupat a s tím i produkce syrovátkových výrobků. V souvislosti s tím poroste i využívání těchto produktů do zpracovaných potravin. V Evropě je trh zaměřen především na WPC 35 zatímco v USA na WPC 80 a WPI. Odhaduje se, že roční růst trhu těchto produktů v období 2006 – 2010 bude činit až 9 %. Přitom dojde k rozšíření sféry aplikací.

Celková produkce syrovátky v r. 2006 se odhaduje na 850 mil. t (v Evropě 400 mil. t, v USA 317 mil. t). Laktóza se používá nejčastěji kvůli regulaci a intenzitě barvy povrchu pekařských výrobků a ve farmaceutické výrobě jako plnivo do tablet. Asi 80 % laktózy se používá do potravin, především do mléčné kojenecké výživy, masných výrobků, cukrovinek a pekařských výrobků. Zbytek připadá na výrobu léků.

Do nových výrobků byly v letech 2004 – 2006 použity WPC nebo laktóza s dále uvedenou četností:

Syrovátková složka

Druh potravin

Počet nových výrobků

Koncentrát syrovátkových bílkovin

Celkem nových výrobků

1179

Snacky/cereálie/energetické tyčinky

302

Jogurty na lžičku

191

Hotové pokrmy

116

Slané/solené snacky

113

Balené mražené krémy

109

Zmrazené pochoutky

101

Pizzy a zapečené pokrmy

72

Sýry

67

Dětská mléčná výživa

51

Laktóza

Celkem nových výrobků

9434

Čokoládové cukrovinky

3432

Sladké trvanlivé pečivo

1282

Slané/solené snacky

942

Hotové pokrmy

902

Pečivo a cukrářské výrobky

608

Vitaminy a suplementy

564

Masné výrobky

432

Sojové nápoje

414

Snacky/cereálie/energetické tyčinky

396

Frakce syrovátkových bílkovin jako alfa-laktalbumin, kolostrum/IgG a galaktooligosacharidy (GOS) a také laktitol z laktózy nabývají na významu a rozšiřují své využití. Produkce GOS roste ročně o 15 %, laktulózy o 1 až 4 %, laktitolu o 2 – 5 %. Plné využití potenciálu těchto speciálních produktů bude vyžadovat ještě další výzkum, vývoj technologií a výchovu spotřebitelů, aby nové produkty přijali. V Evropě to bude dále znamenat projít procesem schvalování výrobků jako potravin a složek nového typu.

Evropská asociace výrobců syrovátky EWPA (European Producers Association) uspořádá ve dnech 7. až 9. září 2008 v Paříži 5. mezinárodní konferenci o syrovátce. Projednávány budou otázky zdraví, marketingu, inovací a technologií. Více informací najdete na www.iwc-2008.org.

European Dairy Magazine, 2008, č. 1, s.26-28

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info