Vývoj trhu s výrobky ze syrovátky a laktózy
11.03.2008 | ÚZPI
Společnost 3A Business Consulting zpracovala odhad vývoje syrovátkových produktů v období 2006 až 2010.
Zpráva 3A Business Consulting „The world market for whey and lactose products 2006 to 2010 – From commodities to value added ingredients“
http://www.3abc.dk/Report%20information%202007.pdf se zaměřuje na následující výrobky: sušené syrovátkové bílkoviny (DWP), koncentráty syrovátkových bílkovin (WPC 35, WPC 80), hydrolyzáty syrovátkových bílkovin (WPH), izoláty syrovátkových bílkovin (WPI), frakce syrovátkových bílkovin, laktózu a laktózové deriváty. Syrovátkové produkty jsou konzumovány nejrůznějšími skupinami spotřebitelů z řady důvodů – pro technologické vlastnosti při použití do potravinářských výrobků, jako suplementy nebo prostředky pro sportovce.
Celková produkce sýra bude trvale stoupat a s tím i produkce syrovátkových výrobků. V souvislosti s tím poroste i využívání těchto produktů do zpracovaných potravin. V Evropě je trh zaměřen především na WPC 35 zatímco v USA na WPC 80 a WPI. Odhaduje se, že roční růst trhu těchto produktů v období 2006 – 2010 bude činit až 9 %. Přitom dojde k rozšíření sféry aplikací.
Celková produkce syrovátky v r. 2006 se odhaduje na 850 mil. t (v Evropě 400 mil. t, v USA 317 mil. t). Laktóza se používá nejčastěji kvůli regulaci a intenzitě barvy povrchu pekařských výrobků a ve farmaceutické výrobě jako plnivo do tablet. Asi 80 % laktózy se používá do potravin, především do mléčné kojenecké výživy, masných výrobků, cukrovinek a pekařských výrobků. Zbytek připadá na výrobu léků.
Do nových výrobků byly v letech 2004 – 2006 použity WPC nebo laktóza s dále uvedenou četností:
Syrovátková složka | Druh potravin | Počet nových výrobků |
Koncentrát syrovátkových bílkovin | Celkem nových výrobků | 1179 |
Snacky/cereálie/energetické tyčinky | 302 | |
Jogurty na lžičku | 191 | |
Hotové pokrmy | 116 | |
Slané/solené snacky | 113 | |
Balené mražené krémy | 109 | |
Zmrazené pochoutky | 101 | |
Pizzy a zapečené pokrmy | 72 | |
Sýry | 67 | |
Dětská mléčná výživa | 51 | |
Laktóza | Celkem nových výrobků | 9434 |
Čokoládové cukrovinky | 3432 | |
Sladké trvanlivé pečivo | 1282 | |
Slané/solené snacky | 942 | |
Hotové pokrmy | 902 | |
Pečivo a cukrářské výrobky | 608 | |
Vitaminy a suplementy | 564 | |
Masné výrobky | 432 | |
Sojové nápoje | 414 | |
Snacky/cereálie/energetické tyčinky | 396 |
Frakce syrovátkových bílkovin jako alfa-laktalbumin, kolostrum/IgG a galaktooligosacharidy (GOS) a také laktitol z laktózy nabývají na významu a rozšiřují své využití. Produkce GOS roste ročně o 15 %, laktulózy o 1 až 4 %, laktitolu o 2 – 5 %. Plné využití potenciálu těchto speciálních produktů bude vyžadovat ještě další výzkum, vývoj technologií a výchovu spotřebitelů, aby nové produkty přijali. V Evropě to bude dále znamenat projít procesem schvalování výrobků jako potravin a složek nového typu.
Evropská asociace výrobců syrovátky EWPA (European Producers Association) uspořádá ve dnech 7. až 9. září 2008 v Paříži 5. mezinárodní konferenci o syrovátce. Projednávány budou otázky zdraví, marketingu, inovací a technologií. Více informací najdete na www.iwc-2008.org.

Tweet



