Závadná zelenina a maso na trhu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni uskutečnila 29 672 kontrolních akcí, při nichž odhalila celkem 5553 nevyhovujících potravin. To je o 809 případů více, než v roce 2006. Vloni bylo uloženo také více zákazů uvést zboží do oběhu a bylo uzavřeno více správních řízení než v předchozím roce, uvedla pro ČTK mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Z pohledu místa kontroly dopadla nejhůře, stejně jako v minulých letech, maloobchodní síť, kde inspektoři SZPI při 19 781 kontrolách odhalili 4794 nedostatků. Ve výrobě našli 500 závad, meziročně o 100 více, ve velkoobchodech pak 249 závad.

Nevyhovující vzorky inspektoři odhalili nejčastěji u čerstvé zeleniny, ovoce, vína a masných výrobků. K potravinářským výrobkům, u nichž byly zákazy uloženy nejčastěji, patří také výrobky studené kuchyně a mléčné výrobky. Jak upozornila mluvčí inspekce, nelze na základě výsledků kontrol SZPI hodnotit kvalitu a bezpečnost potravin na celém trhu. Inspekce se totiž cíleně zaměřuje především na riziková místa prodeje a výroby, počty zákazů by při náhodných kontrolách byly nižší.

Inspekce uložila celkem 13 215 zákazů uvádění potravin a tabáku na trh, v hodnotě převyšující 46 milionů korun. Oproti předchozím letům jejich počet vzrostl zhruba o pětinu. V roce 2007 bylo také pravomocně skončeno nejvíce správních řízení za poslední tři roky. Inspekce při vyšetřování 2037 případů uložila pokuty v celkové výši téměř 37,5 milionů korun.

Přibližně deset procent kontrol provedla SZPI na základě podnětů od spotřebitelů. Lidé si nejčastěji stěžovali na jakost potravin, zdravotní závadnost, hygienické nedostatky v prodejnách či na prodej potravin s prošlou dobou použitelnosti, dodala mluvčí Šmídtová. Dalších více než 500 podnětů dostala SZPI od České obchodní inspekce, Státní veterinární správy a krajských hygienických stanic.

11. března 2008

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info