Obsah jódu a selenu v mléce v evropských zemích
20.03.2008 | ÚZPI
V důsledku suplementace krmiv je v ČR vysoký obsah jódu a selenu v mléce. Podstatně nižší obsah těchto stopových prvků je v Polsku a Švýcarsku.
Cílem studie autorů Ryšavá, L., Kubačková, J. (Zdravotní ústav Ostrava) Stránský, M. (Inst. Výživy 3. LF ÚK Praha) bylo zmapování obsahu jódu a selenu v mléce v devíti různých evropských zemích: ČR, Slovensko, Polsko, Anglie, Francie, Belgie, Německo, Švýcarsko, Rakousko). Jód byl stanovován metodou ICP-MS (indukčně vázané plasma – hmotová spektrometrie) a selen metodou AAS (atomová absorpční spektrometrie).
Obsah jódu v 27 vzorcích kolísal mezi 79 a 601 µg/l. Nejvyšší průměrný obsah jódu byl zjištěn ve vzorcích z ČR (dále Anglie, Slovensko, Francie), nejnižší ve vzorcích z Polska, Švýcarska a Rakouska.
Obsah selenu kolísal mezi 13 a 110 µg/l. Nejvyšší průměrný obsah selenu byl zjištěn ve vzorcích z ČR a Slovenska, nejnižší ve vzorcích z Polska a Švýcarska.
V výsledků vyplývá, že dvě porce mléka denně pokryjí v různých zemích potřebu jódu z 15 až 95 %, potřebu selenu z 14 až 36 %. Ačkoliv je obsah těchto prvků v mléce velmi rozdílný, je mléko významným zdrojem potřebných stopových prvků.
V ČR se obsah jódu v období 1997 až 2005 ztrojnásobil v důsledku suplementace krmiv v zimních měsících. Významný vzestup nastal v posledních letech i v Norsku, Švédsku a Anglii.
Ernährung 32, 2008, č. 2, s.65-68
Pokus s hnojivem obohaceným selenem
Přídavek minerálních forem selenu přímo do krmiva je zvířaty těžko resorbován. Lépe jsou resorbovány organicky vázané formy selenu (selenomethionin, selenocystein), vytvořené v rostlinách v případě hnojení. Selen se v průběhu vegetace rovnoměrně rozdělí v rostlině.
Při pokusu s hnojením pastvin v Kempten bylo použito hnojivo obsahující 84 % CaCO3 obohacené 0,04 % selenátu barnatého a sodného (v množství 25 kg hnojiva/ha). Vzorky krve a mléka zvířat byly odebírány před započetím pokusu, poté 6 a 9 týdnů po aplikaci hnojení a nakonec 4 týdny po ukončení pastvy. U mléka byly zjištěny trvale stoupající hodnoty selenu (na dvoj- až trojnásobek původní hodnoty). Po ukončení pastvy se obsah selenu v mléce brzy vrátil na počáteční hodnotu.
Dtsch. Milchwirtschaft, 58, 2008, č. 2, s. 110-111
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



