Svět se bojí italské mozzarelly. Kvůli dioxinům

Japonsko pozastavilo dovoz italského sýra mozzarella, informuje britská BBC. V Itálii totiž vypukl skandál, když vyšlo najevo, že mléko některých stád buvolů, ze kterých se tradiční italský sýr vyrábí, obsahuje nebezpečné látky, takzvané dioxiny. Dovoz mozzarelly už stopla také Jižní Korea. Japonsko si prozatím vyžádalo více informací o případech kontaminace mléka. Uvedlo, že pokud bude znát dost detailů a jména firem, u kterých bylo kontaminované mléko objeveno, dovoz tradičního sýra opět povolí.

Evropská komise vyzvala Itálii, aby okamžitě podala veškeré informace o skandálu a aby předložila důkazy, že sýr v oběhu není kontaminován. V samotné Itálii už poklesl prodej mozzarelly nejméně o třetinu, což znamená vážné ztráty pro výrobny sýrů, které zaměstnávají tisíce lidí. Dioxiny obsahovalo mléko několika jihoitalských stád buvolů, pasoucích se v okolí Neapole. Existuje podezření, že nebezpečné látky se do těl zvířat dostaly skrze odpadky, které buvoli sežvýkali.

Jih Itálie, a to zejména právě okolí Neapole, má dlouhodobé problémy s uskladňováním a recyklací odpadů. Systém zcela zkolaboval na přelomu loňského a letošního roku. Za problémy s odvozem a ukládáním odpadků je mimo jiné odpovědná jihoitalská mafie, která se zmocnila výnosného obchodu s odpady a brání se zavádění nových technologií, aby co nejvíc vydělala.

Italský ministr zemědělství Paolo De Castro však souvislost mezi krizí s odpadem a kontaminovaným mlékem popřel.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info