Hnojivý účinek atmosférického CO2

Stoupající koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře působí na rostliny jako hnojivo. Tento efekt využívají pěstitelé zeleniny ve sklenících již odedávna. Kromě toho vyšší teploty urychlují vývoj rostlin. To, co se zde jeví jako snadno využitelná přednost, však má také negativní účinky: např. u obilovin může zkrácení doby nalévání zrna vést k ztrátám na výnosech. Kromě toho rostliny při vyšší nabídce CO2 často přijímají méně dusíku. To může způsobit nižší obsah proteinů a ovlivnit pekařské vlastnosti pšenice.

V důsledku zvýšené evaporace při stoupajících teplotách především v létě je dostatečné zásobení rostlin vodou problematické. Pokusy zatím ukázaly, že hnojení CO2 má účinky spočívající v úspoře vody. V jaké míře se však tento efekt nakonec projeví?

Dosud bylo zjištěno, že rostliny při zvýšeném obsahu CO2 mohou tento plyn potřebný pro fotosyntézu přijímat rychleji a tak své průduchy dříve opět uzavřít. Tím se snižují ztráty vody transpirací, což vede k zvyšování teploty porostů. To zvyšuje transpiraci a evaporaci půdním povrchem. Vědci však při uměle zvýšené koncentraci CO2 změřili vyšší obsah půdní vody.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info