Lidé chtějí maso zvířat z pohodových chovů
31.03.2008 | Denik.cz
Při nákupu masa se čeští zákazníci stále více orientují nejenom podle ceny a kvality masa, ale také podle podmínek, za jakých byly na farmách chovány.
Stále populárnější jsou masné výrobky ze zvířat z takzvaných welfare chovů, kde mají zaručenou potřebnou pohodu. Na to reagují i výrobci zařízení pro zemědělské podniky. Například společnost AGE České Meziříčí, významný dodavatel farem pro chovy drůbeže a prasat, vyvíjí stále nové inovace, které vycházejí vstříc sílícímu tlaku na zachování pohody zvířat.
„Jednou z výrazných inovací systému je monitorovaní, které umožňuje chovatelům dokladovat dodržování platných předpisů v oblasti pohody zvířat. Farmářům přináší, mimo jiné, neustálou kontrolu teploty, vlhkosti, krmné dávky, pohybu zvířat, spotřeby vody a dalších důležitých ukazatelů,“ vysvětluje jednatel firmy AGE Ladislav Martinek.
Systém je vybaven kamerami a haly jsou pod dohledem 24 hodin denně. Bez potřeby zvláštního prohlížeče lze konkrétní situaci v halách kontrolovat přes internet prakticky z kteréhokoli místa na světě.
Podobné zařízení využívá například společnost Tagrea Tábor, která v devíti halách chová 413 000 brojlerů. „Sídlo firmy máme mimo farmu, ale přes počítač můžeme neustále kontrolovat pohyb zvířat i lidí v halách, hlídáme vlhkost, teplotu a další hodnoty. Při změně chování brojlerů můžeme operativně provést změny, které je opět uvedou do pohody. Vyhodnocujeme přírůstky a regulujeme krmné dávky, nedochází k zbytečnému překrmování ani strádání zvířat,“ vysvětluje ředitel firmy František Berka.
Chov zvířat v souladu se zásadami welfare se ve vyspělých zemích EU prosazuje i díky velkým obchodním řetězcům, které stále víc prodávají maso z welfare chovů. „Zatím odebíráme vejce z těchto chovů, dodavatelů masa zatím moc není, ale dříve nebo později k těmto dodavatelům také přejdeme, je to vývoj, který nelze zastavit,“ uvádí Dalibor Kytyr, tiskový mluvčí společnosti Ahold provozující markety Albert a Hypernova.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



