Projekt „Poznej svého souseda“ se představuje veřejnosti

Dne 31.3.2008 se klatovská veřejnost seznámila na závěrečném workshopu s výsledkem projektu „Poznej svého souseda“. Pod tímto názvem se skrývá databáze regionálních vlastivědných, kulturních, přírodních a historických zajímavostí. K většině těchto objektů se váží různé historky, báje, pověsti nebo i „drby“. Některé z nich se šíří pouze ústním podáním, některé jsou zaznamenány v různých publikacích, ale doposud nebyly tyto informace zpracovány a publikovány jako doklad o místním dědictví na větším území. Tohoto úkolu se zhostila v rámci projektu „Poznej svého souseda“ Úhlava o.p.s. se svým oficiálním partnerem v Bavorsku VHS Regen.

Úhlava o.p.s. zdokumentovala část těchto regionálních zajímavostí na území Klatovska, Švihovska, Horažďovicka, Kdyňska, Hartmanicka, Měčínska a Kasejovicka. Do mapových podkladů na internetu zaznamenali její pracovníci a externí spolupracovníci především ze Sdružení přátel Klatovska, občané a zastupitelé z jednotlivých obcí v regionu a další nadšenci přibližně 900 položek, které charakterizují zmiňované místní dědictví. Každá položka má k sobě přiřazeny souřadnice GPS a stručný popis s fotografií. Názvy jednotlivých položek a jejich základní popis jsou přeloženy do německého jazyka. Databáze byla i s mapovými podklady slavnostně spuštěna na zmiňovaném workshopu v budově bývalého Dominikánského kláštera v Klatovech. Od té chvíle je veřejnosti přístupná na internetu na adrese www.mapin.uhlava.cz .

Zpřístupněním databáze však projekt nekončí, Úhlava o.p.s. předpokládá, že větší část informací bude postupně doplňována nejen zaměstnanci společnosti, ale i dalšími zájemci o místní dědictví. Snahou je zachytit, co nejvíce původních informací tak, aby starší generace, která je zná, je předala generaci mladší tak, jak se to odehrávalo na venkově po staletí. Moderní technologie by měla přispět k tomu, aby tato sdělení byla pro mladé lidi lépe přijatelná. Pokud uživatelům informačních technologií nebude stačit pouze cestování na internetu a stanou se z nich turisté, bude to další důležitý výstup projektu „Poznej svého souseda“.

Kontakt:

Ing. Helena  Hnojská, Úhlava, o.p.s., Krameriova 138, 339 01 Klatovy hnojska@uhlava.cz, telefon: 376 311 745

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info