Stabilita vitamínů

Vitaminy mají důležitou úlohu ve výživě zvířat;  zaručení jejich stability při zpracování krmiv je nezbytné.

Vitaminy jsou významné pro většinu metabolických funkcí hospodářských zvířat včetně   růstu, záchovu a odolnosti vůči nemocím. Při využívání vitaminů se doporučuje zvážit následující:

? lepší účinnost krmiva (podporovaná vitaminy v tradičních koncentracích) snižuje jeho    spotřebu na výkrm zvířat do hmotnosti

? krmiva se vyrábějí mnoha technologiemi. Stále častější jsou postupy (expanze a extruze), které nepříznivě působí    na citlivé krmné   složky. Vzniká otázka zda jsou všechny vitaminy dostatečně stabilní a zda si udržují dostatečnou účinnost i   po zpracování krmiv 

? v různých částech světa se stávají standardem požadavky na kvalitu a dohledatelnost krmných komponent. Požadují se vysoká    čistota vitaminů, krmné složky, které nejsou geneticky modifikované a jsou beze změn v DNA a složky bez rizika vzniku BSE.

Vzniká otázka, jak zaručit stabilitu vitaminů užívaných ve výrobě krmiv, jaké vitamínové produkty umožní dobré míchání s ostatními komponentami a manipulaci odpovídající současným požadavkům.

Vitaminy patří mezi labilnější aditiva užívaná ve výrobě krmiv. V závislosti na chemických vlastnostech jsou jednotlivé molekuly vitaminů citlivé vůči fyzikálním a chemickým faktorům. Stabilita vitaminů je ovlivněna různými faktory, které působí během zpracování krmiv a během skladování premixů a krmiv. K faktorům, které působí na stabilitu vitaminů patří teplota, tlak, vlhkost, tření a oxidačně-redukční reakce. Jejich účinek se může při různých technologiích zpracování krmiv lišit.

V tabulce 1 jsou uvedeny faktory, které působí na vitaminy během zpracování a skladování ve formě premixů a hotových krmiv.

1 Citlivost nechráněných vitaminů vůči vnějším faktorům

Vitamin

Teplota

Kyslík

Vlhkost

Světlo

pH

 

 

 

 

 

kyselé

zásadité

A

+

+

0

+

0

-

D3

0

+

0

0

0

-

E

-

0

-

0

0

+

K3

0

0

+

-

+

-

B1

0

0

0

-

-

+

B2

-

-

0

0

-

0

B6

+

-

0

0

0

-

B12

+

0

0

0

-

-

Kys. pantotenová

0

-

+

-

-

-

Niacin

-

-

-

-

-

-

Biotin

0

-

-

-

-

-

Kys. listová

+

-

0

+

+

-

C

+

+

+

-

-

0

?   - necitlivý až silně citlivý

?   0 mírně citlivý až citlivý

?   + velmi citlivý

 

Hodnota (účinnost) vitaminů v konečném krmivu závisí na formě vitaminů. Existují významné rozdíly ve formě vitaminů a jejich zbytkové hodnotě v krmivu. Forma vitaminů by měla být taková, aby vitaminy užívané krmivářským průmyslem byly dobře funkční. Měla by být věnovaná pozornost ochranným mechanizmům, které by měly nejen chránit vitamin, ale i zaručit jeho plnou biologickou využitelnost zvířaty.

Pro minimalizaci ztrát účinnosti vitaminů jsou tyto komponenty dodávané krmivářskému průmyslu ve stabilizované formě. Stabilizace vitaminů se realizuje dvěma různými technologiemi:

Chemická stabilizace. U vitaminů jako jsou vitamin A (retinol), vitamin E (alfa tokoferol) a vitamin C (kys. askorbová) jsou reaktivní hydroxylové skupiny molekul vitaminů chráněné esterifikací. Další ochranou vitaminů citlivých vůči kyslíku jsou antioxydanty.

Fyzikální ochrana opouzdřením. Fyzikální překážka mezi kyslíkem a citlivými molekulami vitaminů je ochranou proti okysličením a proti vlivu vlhkosti.

Uchování vitaminových výrobků v krmivech zpracovávaných různými postupy a     skladovaných 3 měsíce při 25 °C

Vitaminový produkt

% uchování při různé technologii výroby

 

peletování

expanze

extruze

Vitamin A

85-95

70-90

70-90

Vitamin D3

90-100

80-100

75-100

Vitamin E

90-100

90-100

90-100

Vitamin K3 (K3 stab.)

70-90

30-50

20-50

Vitamin B1

70-90

50-70

60-80

Vitamin B2

90-100

90-100

90-100

Vitamin B6

90-100

80-90

80-90

Vitamin B12

90-100

50-80

40-80

Kys. pantotenová

95-100

90-100

90-100

Niacin

90-100

90-100

90-100

Kys. listová

70-90

50-70

50-65

Biotin

90-100

90-100

90-100

Vitamin C (fosforylovaný)

80-100

80-100

80-100

 

Vysoké procento všech krmných složek je ztržňováno jako pelety. Proces peletování stále častěji probíhá za intenzivnějších podmínek a vyšších teplot, speciálně u krmiv pro brojlery a krůty za účelem likvidace patogenů jako jsou salmonely.

V současnosti se stále častěji používá energeticky náročnější hydro termální postup buď k výrobě hygieničtějších krmných směsí nebo speciálních krmiv s vyšší stravitelností, zvýšenou trvanlivostí nebo specificky tvarovaných.

Dlouhodobé postupy - expanze a extruze se běžně používají pro výrobu krmiv pro selata, garnáty nebo domácí mazlíčky. U těchto procesů je běžné zvýšené působení vlhkosti, teploty a tlaku - faktorů, které mohou mít vliv na nechráněné vitaminy. Proto stabilita vitaminů užívaných v krmivářském průmyslu má stoupající význam. Účinnost vitaminů v různých produktech byla testovaná ve speciálních studiích a byly vydané směrnice, která uvádějí průměrnou stabilitu vitaminových produktů při zpracování  a skladování krmiv.

Tabulka 2 ukazuje, že vysoce kvalitní vitaminové výrobky zůstávají při výrobě krmiv expanzí nebo extruzí vysoce stabilní. Mohou být přidávány do krmiv jako suché premixy a zpracovány. V případě očekávaných vysokých ztrát by se měl do premixů přidávat nadbytek produktu. Vysoká stabilita vitaminového produktu závisí na jeho přípravě.

V současnosti při stoupajícím procentu krmiv vyráběných a skladovaných v teplých podmínkách je důležité zajistit stabilitu vitaminů v průběhu celého výrobního řetězce krmiv. Při skladování v prostorách, které často nejsou ochlazovány, může vysoká okolní  teplota  nepříznivě ovlivnit vitaminy ještě před jejich aplikací do krmiv. Nedávno provedený test  švýcarskou společností DMS ukázal, že v případě vitaminu A se sledují vyšší ztráty vitaminu na počátku výrobního řetězce a jejich velikost závisí na použitém vitaminovém produktu. Při  délce výrobního řetězce 6 měsíců (od obdržení aditiva až po aplikaci zvířeti) dosahovaly rozdíly v uchování účinku vitaminu mezi 3 vitaminovými zdroji více než 30 %.

Stabilita vitaminu je ovlivněna současnými technologiemi zpracování krmiv, recepturou produktu, podmínkami skladování a délkou skladování. Vyvíjejí se speciální postupy pro přípravu vitaminových produktů, které zaručí stabilitu vitaminů během všech  technologií zpracování krmiv a při různých podmínkách jejich skladování. I přesto, že jsou výrobní postupy podobné, liší se vitaminové produkty od různých dodavatelů jak ve stabilitě tak biologické využitelnosti vitaminů. Kvalita výrobků a jejich dohledatelnost jsou stále důležitější.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info