Stabilita vitamínů
04.04.2008 | ÚZPI
Vitaminy mají důležitou úlohu ve výživě zvířat; zaručení jejich stability při zpracování krmiv je nezbytné.
Vitaminy jsou významné pro většinu metabolických funkcí hospodářských zvířat včetně růstu, záchovu a odolnosti vůči nemocím. Při využívání vitaminů se doporučuje zvážit následující:
? lepší účinnost krmiva (podporovaná vitaminy v tradičních koncentracích) snižuje jeho spotřebu na výkrm zvířat do hmotnosti
? krmiva se vyrábějí mnoha technologiemi. Stále častější jsou postupy (expanze a extruze), které nepříznivě působí na citlivé krmné složky. Vzniká otázka zda jsou všechny vitaminy dostatečně stabilní a zda si udržují dostatečnou účinnost i po zpracování krmiv
? v různých částech světa se stávají standardem požadavky na kvalitu a dohledatelnost krmných komponent. Požadují se vysoká čistota vitaminů, krmné složky, které nejsou geneticky modifikované a jsou beze změn v DNA a složky bez rizika vzniku BSE.
Vzniká otázka, jak zaručit stabilitu vitaminů užívaných ve výrobě krmiv, jaké vitamínové produkty umožní dobré míchání s ostatními komponentami a manipulaci odpovídající současným požadavkům.
Vitaminy patří mezi labilnější aditiva užívaná ve výrobě krmiv. V závislosti na chemických vlastnostech jsou jednotlivé molekuly vitaminů citlivé vůči fyzikálním a chemickým faktorům. Stabilita vitaminů je ovlivněna různými faktory, které působí během zpracování krmiv a během skladování premixů a krmiv. K faktorům, které působí na stabilitu vitaminů patří teplota, tlak, vlhkost, tření a oxidačně-redukční reakce. Jejich účinek se může při různých technologiích zpracování krmiv lišit.
V tabulce 1 jsou uvedeny faktory, které působí na vitaminy během zpracování a skladování ve formě premixů a hotových krmiv.
1 Citlivost nechráněných vitaminů vůči vnějším faktorům
Vitamin | Teplota | Kyslík | Vlhkost | Světlo | pH | |
|
|
|
|
| kyselé | zásadité |
A | + | + | 0 | + | 0 | - |
D3 | 0 | + | 0 | 0 | 0 | - |
E | - | 0 | - | 0 | 0 | + |
K3 | 0 | 0 | + | - | + | - |
B1 | 0 | 0 | 0 | - | - | + |
B2 | - | - | 0 | 0 | - | 0 |
B6 | + | - | 0 | 0 | 0 | - |
B12 | + | 0 | 0 | 0 | - | - |
Kys. pantotenová | 0 | - | + | - | - | - |
Niacin | - | - | - | - | - | - |
Biotin | 0 | - | - | - | - | - |
Kys. listová | + | - | 0 | + | + | - |
C | + | + | + | - | - | 0 |
? - necitlivý až silně citlivý
? 0 mírně citlivý až citlivý
? + velmi citlivý
Hodnota (účinnost) vitaminů v konečném krmivu závisí na formě vitaminů. Existují významné rozdíly ve formě vitaminů a jejich zbytkové hodnotě v krmivu. Forma vitaminů by měla být taková, aby vitaminy užívané krmivářským průmyslem byly dobře funkční. Měla by být věnovaná pozornost ochranným mechanizmům, které by měly nejen chránit vitamin, ale i zaručit jeho plnou biologickou využitelnost zvířaty.
Pro minimalizaci ztrát účinnosti vitaminů jsou tyto komponenty dodávané krmivářskému průmyslu ve stabilizované formě. Stabilizace vitaminů se realizuje dvěma různými technologiemi:
Chemická stabilizace. U vitaminů jako jsou vitamin A (retinol), vitamin E (alfa tokoferol) a vitamin C (kys. askorbová) jsou reaktivní hydroxylové skupiny molekul vitaminů chráněné esterifikací. Další ochranou vitaminů citlivých vůči kyslíku jsou antioxydanty.
Fyzikální ochrana opouzdřením. Fyzikální překážka mezi kyslíkem a citlivými molekulami vitaminů je ochranou proti okysličením a proti vlivu vlhkosti.
Uchování vitaminových výrobků v krmivech zpracovávaných různými postupy a skladovaných 3 měsíce při 25 °C
Vitaminový produkt | % uchování při různé technologii výroby | ||
| peletování | expanze | extruze |
Vitamin A | 85-95 | 70-90 | 70-90 |
Vitamin D3 | 90-100 | 80-100 | 75-100 |
Vitamin E | 90-100 | 90-100 | 90-100 |
Vitamin K3 (K3 stab.) | 70-90 | 30-50 | 20-50 |
Vitamin B1 | 70-90 | 50-70 | 60-80 |
Vitamin B2 | 90-100 | 90-100 | 90-100 |
Vitamin B6 | 90-100 | 80-90 | 80-90 |
Vitamin B12 | 90-100 | 50-80 | 40-80 |
Kys. pantotenová | 95-100 | 90-100 | 90-100 |
Niacin | 90-100 | 90-100 | 90-100 |
Kys. listová | 70-90 | 50-70 | 50-65 |
Biotin | 90-100 | 90-100 | 90-100 |
Vitamin C (fosforylovaný) | 80-100 | 80-100 | 80-100 |
Vysoké procento všech krmných složek je ztržňováno jako pelety. Proces peletování stále častěji probíhá za intenzivnějších podmínek a vyšších teplot, speciálně u krmiv pro brojlery a krůty za účelem likvidace patogenů jako jsou salmonely.
V současnosti se stále častěji používá energeticky náročnější hydro termální postup buď k výrobě hygieničtějších krmných směsí nebo speciálních krmiv s vyšší stravitelností, zvýšenou trvanlivostí nebo specificky tvarovaných.
Dlouhodobé postupy - expanze a extruze se běžně používají pro výrobu krmiv pro selata, garnáty nebo domácí mazlíčky. U těchto procesů je běžné zvýšené působení vlhkosti, teploty a tlaku - faktorů, které mohou mít vliv na nechráněné vitaminy. Proto stabilita vitaminů užívaných v krmivářském průmyslu má stoupající význam. Účinnost vitaminů v různých produktech byla testovaná ve speciálních studiích a byly vydané směrnice, která uvádějí průměrnou stabilitu vitaminových produktů při zpracování a skladování krmiv.
Tabulka 2 ukazuje, že vysoce kvalitní vitaminové výrobky zůstávají při výrobě krmiv expanzí nebo extruzí vysoce stabilní. Mohou být přidávány do krmiv jako suché premixy a zpracovány. V případě očekávaných vysokých ztrát by se měl do premixů přidávat nadbytek produktu. Vysoká stabilita vitaminového produktu závisí na jeho přípravě.
V současnosti při stoupajícím procentu krmiv vyráběných a skladovaných v teplých podmínkách je důležité zajistit stabilitu vitaminů v průběhu celého výrobního řetězce krmiv. Při skladování v prostorách, které často nejsou ochlazovány, může vysoká okolní teplota nepříznivě ovlivnit vitaminy ještě před jejich aplikací do krmiv. Nedávno provedený test švýcarskou společností DMS ukázal, že v případě vitaminu A se sledují vyšší ztráty vitaminu na počátku výrobního řetězce a jejich velikost závisí na použitém vitaminovém produktu. Při délce výrobního řetězce 6 měsíců (od obdržení aditiva až po aplikaci zvířeti) dosahovaly rozdíly v uchování účinku vitaminu mezi 3 vitaminovými zdroji více než 30 %.
Stabilita vitaminu je ovlivněna současnými technologiemi zpracování krmiv, recepturou produktu, podmínkami skladování a délkou skladování. Vyvíjejí se speciální postupy pro přípravu vitaminových produktů, které zaručí stabilitu vitaminů během všech technologií zpracování krmiv a při různých podmínkách jejich skladování. I přesto, že jsou výrobní postupy podobné, liší se vitaminové produkty od různých dodavatelů jak ve stabilitě tak biologické využitelnosti vitaminů. Kvalita výrobků a jejich dohledatelnost jsou stále důležitější.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



