Změny klimatu zasáhnou pivaře, varuje klimatolog

O důsledcích změn klimatu bylo napsáno již mnohé. Novozélandský vědec teď ale přišel se zprávou, která tu ještě nebyla: kvůli globálnímu oteplování budou muset pivaři sáhnout hlouběji do peněženky.

Tvrdí to alespoň Jim Salinger z novozélandského Národního institutu pro vodu a atmosférický výzkum.

Důvod? Vzrůstající teploty mají negativní dopad na výnosy ječmene, a právě slad z této obiloviny je nejdůležitější ingrediencí při vaření piva.

"Buď budou hospody bez piva, nebo bude pivo dražší," předpovídá Salinger citovaný agenturou AP. První citelný propad ve výnosech ječmene podle něj ale hrozí až za třicet let.

Pivovarnictví se tak bude muset přeorientovat na odolnější formy ječmene, případně se spolehnout na dražší import z chladnějších oblastí, zejména z východní Číny.

Podle ředitelky pivovarnického koncernu Lion Nathan´s Liz Readové ale již slad i cukr v důsledku změn klimatu podražily.

Austrálie ročně vyprodukuje 6,6 milionů tun ječmene, tedy třikrát více než Česko.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info