Organicky pěstovaná rajčata a antioxidanty
11.04.2008 | ÚZPI
Pěstitelé organických rajčat mohou pro obchod využít novou studii, která ukazuje, že organicky vypěstovaná rajčata mají vyšší obsah antioxidantů než rajčata vypěstovaná konvenčním způsobem. Výzkumníci z university University of California – Davis zjistili, že organicky vypěstovaná rajčata mají značně vyšší obsah flavonoidů – určitého druhu antioxidantů a že rozdíly mezi těmito dvěma zemědělskými systémy se zvětšily.
Tyto výsledky ukázaly, že organická rajčata měla stále vyšší množství třech studovaných flavonoidů: quercetinu, naringeninu a kaempferolu, zatímco obsah flavonoidů u konvenčně vypěstovaných rajčat významně nekolísal. Střední hodnoty u organických rajčat byly vyšší než u konvenčních rajčat - u quercetinu o 79 % a u kaempferolu o 97 %. Konvenční hospodaření využívá minerální dusíkatá hnojiva, zatímco organické plodiny dostávají dusík prostřednictvím aplikací hnoje.
Výzkumníci ukazují, že organické plodiny obsahovaly vyšší množství flavonoidů díky typu dusíku dostupného rostlinám rajčat. Neexistoval žádný významný rozdíl ve výnosech plodin mezi těmito zemědělskými systémy, ale organicky obhospodařovaný pozemek měl rok od roku menší kolísání ve výnosu plodin než konvenčně obhospodařované pozemky.
Tyto výsledky studie jsou velmi zajímavé a ospravedlňují podrobnější pohled na zemědělské systémy používané v celých Spojených státech, říká vedoucí tohoto výzkumu Alyson Mitchell, profesor a potravinářský chemik z výzkumného pracoviště Departement of Food Science and Technology na univerzitě University of California – Davis. Další podobné studie poskytnou daleko hlubší pochopení rozdílů mezi organickými a konvenčními plodinami.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



