Vliv sekrece kostrční žlázy na růst a kvalitu masa brojlerů

Kvalita masa je v popředí zájmu jak zpracovatelů tak spotřebitelů. Bledé, měkké a vodnaté maso (PSE), které se často vyskytuje u prasat, se nachází v důsledku stresu i u drůbeže. PSE maso má nízkou vaznost vody, špatnou strukturu a sníženou extrahovatelnost proteinu. Existuje vztah mezi barvou, hodnotou pH a vazností vody; PSE vepřové maso ztrácí více vody během vaření než normální maso.

U drůbeže má stres závažné následky na kvalitu finálního produktu tím, že ovlivňuje hodnotu pH, pigmentaci, vaznost vody a procento tuku.

Bylo zjištěno, že u drůbeže hrají roli sekrety kostrční žlázy jak z fyziologického hlediska tak z hlediska jejich chování. Ukázalo se, že je složení sekretů ovlivněno věkem, sezonou a také oštipováním peří. Nosnice při odchovu kuřat produkují specifický hormonální sekret z kostrční žlázy. Jeho nedostatek může souviset s hladinou stresu působícího v chovu brojlerů. Za účelem zjištění jak sekret ovlivňuje kvalitu produkce brojlerů byl izolován sekret z kostrční žlázy nosnic chovaných v přirozených podmínkách a vyrobený jeho syntetický analog. Studie provedená ve Francii se zabývala vlivem syntetického analogu (MHUSA - Mother Hen Uropygial Secretion Analogue) na některé ukazatele kvality masa u brojlerů o vyšší hmotnosti a na kvalitu jatečného těla.

V pokuse byli brojleři linie SASSO T56N od věku 1 dne odchováváni při aplikaci analogu MHUSA a věku 80 dnů byli poraženi. Byla zjištěna jatečná hmotnost, hmotnost břišního tuku a filetů. Měřila se také barva, pH masa a jatečná výtěžnost. Pokusní brojleři vykazovali vyšší hmotnost jatečného těla a vyšší hmotnost filetů. Procento abdominálního tuku, hodnota pH, ztráty vody vykapáním a kolorimetrická měření byly stejné u brojlerů všech pokusných skupin při všech měřeních (24 hodin a 6 dní post mortem a po vaření). Maso z pokusných brojlerů bylo méně žluté než maso kontrolních brojlerů. Závěr studie uvádí, že MHUSA aplikovaný brojlerům v období od odchovu do porážky zlepšuje rychlost růstu bez významného vlivu na kvalitu masa.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info