Rajčata pěstovaná organickým způsobem mají vyšší obsah antioxidantů
18.04.2008 | ÚZPI
Rajčata organicky pěstovaná ve výzkumném centru kalifornské univerzity měla značně vyšší koncentrace významných antioxidantů než rajčata pěstovaná konvenčním způsobem.
V roce 1993 začal na oddělení Dlouhodobý výzkum zemědělských systémů (LTRAS - Long-Term Research on Agricultural Systems) kalifornské univerzity v Davis stoletý projekt, který porovnává organické, udržitelné a konvenční praktiky zemědělských systémů.
Rajčata organicky pěstovaná na LTRAS měla značně vyšší koncentrace dvou významných antioxidantů. Jak bylo publikováno v časopise California Agriculture (Oct.-Dec., 2007), to bylo poprvé, kdy studie ukázala „dobře kvalifikované“ změny živin v rajčatech během období několika let v organických pěstebních systémech, sdělila vedoucí autorka Alyson Mitchell z oddělení Department of Food Science na této universitě. Sušené vzorky rajčat byly sbírány v letech 1994 – 2004 z pozemků LTRAS. Organická rajčata měla značně vyšší koncentrace flavonoidů (P < 0,05) flavonoidů quercetinu a kaempferolu; desetileté střední koncentrace byly vyšší o 79 % u quercetinu a o 97 % u kaempferolu, než u konvenčně pěstovaných rajčat.
V této studii se koncentrace flavonoidů zvýšily za čas u vzorků z organického hospodaření, zatímco flavonoidy v rajčatech v konvenčních pěstebních podmínkách významně nekolísaly. Toto zvýšení odpovídá nejen zvýšeným množstvím organické hmoty v půdě akumulující se v organicky obhospodařovaných pozemcích, ale také sníženým aplikačním dávkám hnoje, jakmile půdy v organických systémech dosáhnou vyvážené výše organické hmoty, sdělili Mitchell a spoluautoři.
Autoři vyjadřují přesvědčení, že za čas rostliny vypěstované v organicky obhospodařovaných půdách – ty ošetřované kompostem, hnojem a krycími plodinami spíše než syntetickými hnojivy – mohou věnovat více energie produkování flavonoidů a mohou být méně citlivé vůči tlaku škůdců.
Ovoce a zelenina jsou primárním zdrojem flavonoidů a jiných antioxidantů v potravě. Epidemiologické studie ukazují, že mohou chránit lidi, kteří jedí více těchto plodin, proti kardiovaskulárním chorobám a v menší míře proti rakovině a chorobám souvisejícím s věkem, jako například demence.
Další články v kategorii
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Důslednější ochranu zvířat před týráním mají zajistit přísnější pravidla (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Důvody k optimismu pro sedláky z rodinných farem existují i v nepříznivých časech (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



