Rajčata pěstovaná organickým způsobem mají vyšší obsah antioxidantů

Rajčata organicky pěstovaná ve výzkumném centru kalifornské univerzity měla značně vyšší koncentrace významných antioxidantů než rajčata pěstovaná konvenčním způsobem.

V roce 1993 začal na oddělení Dlouhodobý výzkum zemědělských systémů (LTRAS - Long-Term Research on Agricultural Systems) kalifornské univerzity v Davis stoletý projekt, který porovnává organické, udržitelné a konvenční praktiky zemědělských systémů.

Rajčata organicky pěstovaná na LTRAS měla značně vyšší koncentrace dvou významných antioxidantů. Jak bylo publikováno v časopise California Agriculture (Oct.-Dec., 2007), to bylo poprvé, kdy studie ukázala „dobře kvalifikované“ změny živin v rajčatech během období několika let v organických pěstebních systémech, sdělila vedoucí autorka Alyson Mitchell z oddělení Department of Food Science na této universitě. Sušené vzorky rajčat byly sbírány v letech 1994 – 2004 z pozemků LTRAS. Organická rajčata měla značně vyšší koncentrace flavonoidů (P < 0,05) flavonoidů quercetinu a kaempferolu; desetileté střední koncentrace byly vyšší o 79 % u quercetinu a o 97 % u kaempferolu, než u konvenčně pěstovaných rajčat.

V této studii se koncentrace flavonoidů zvýšily za čas u vzorků z organického hospodaření, zatímco flavonoidy v rajčatech v konvenčních pěstebních podmínkách významně nekolísaly. Toto zvýšení odpovídá nejen zvýšeným množstvím organické hmoty v půdě akumulující se v organicky obhospodařovaných pozemcích, ale také sníženým aplikačním dávkám hnoje, jakmile půdy v organických systémech dosáhnou vyvážené výše organické hmoty, sdělili Mitchell a spoluautoři.

Autoři vyjadřují přesvědčení, že za čas rostliny vypěstované v organicky obhospodařovaných půdách – ty ošetřované kompostem, hnojem a krycími plodinami spíše než syntetickými hnojivy – mohou věnovat více energie produkování flavonoidů a mohou být méně citlivé vůči tlaku škůdců.

Ovoce a zelenina jsou primárním zdrojem flavonoidů a jiných antioxidantů v potravě. Epidemiologické studie ukazují, že mohou chránit lidi, kteří jedí více těchto plodin, proti kardiovaskulárním chorobám a v menší míře proti rakovině a chorobám souvisejícím s věkem, jako například demence.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info