Groupe Bel koupí dvě mlékárensko-sýrařské firmy

Přední francouzský výrobce značkových sýrů Groupe Bel v pondělí oznámil, že akvizicí dvou dalších podniků rozšíří své aktivity v České republice. Předmětem právě uzavřené transakce bylo odkoupení 100procentního kapitálu společnosti J + R a 71,34 procenta akcií Jaroměřické mlékárny, dvou sesterských společností, v nichž měl dosud většinový podíl Zdeněk Palát.

Jaroměřická skupina se zpracováním 87 milionů litrů mléka a výrobou 15 600 tun sýru v roce 2007 zařadila mezi prvních deset hráčů segmentu tvrdých sýrů v České republice. Celkem zaměstnává 317 pracovníků a v roce 2007 dosáhla roční obrat přesahující jednu miliardu korun. Akvizice ještě podléhá souhlasu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Nová akvizice v České republice je výrazem rostoucí snahy skupiny o organický externí růst na platformě silných značek a na základě selektivní akviziční strategie v souladu s naším podnikatelským modelem,“ uvedl prezident a generální ředitel Groupe Bel Gérard Boivin. Podle Boivina budou oba nově získané provozy začleněny přímo do struktur francouzského vlastníka a nestanou se tak součástí jeho české dceřiné společnosti Bel sýry Česko.

Akvizicí se završuje významná etapu externího růstu Groupe Bel ve východní Evropě. Současně zajišťuje tato transakce dobrou a stálou perspektivu pro smluvní české výrobce mléka. Skupina Bel upevnila svou pozici na trhu v České republice, kdy poprvé zde na sebe upozornila již v roce 2000 akvizicí společnosti Želetavská sýrárna. V lednu 2007 následovala koupě značky Gervais od skupiny Danone.

Českému trhu sýrů dominují dva hlavní segmenty: tvrdé sýry (více než 50 procent celého trhu sýrů) a tavené sýry (přibližně 20 procent). V těch mají Češi rekordní spotřebu na obyvatele v Evropě. Segment čerstvých sýrů, jejichž spotřeba je nižší (devět procent) však vykazuje velmi dynamický rozvoj, s nárůstem 36 procent za pět let.

Skupina Bel je lídrem na trhu tavených sýrů v čele s Veselou krávou, sýrem Smetanito a dalšími tuzemskými značkami. Nová akvizice ovlivní situaci v segmentu tvrdých sýrů ve prospěch skupiny, která působí ve všech třech sýrařských segmentech.

Miroslav Tryner

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info