Úvahy o změnách limitů pro mykotoxiny

Komise projednává možnost zvýšení limitů aflatoxinů ve skořápkových plodech na úroveň stanovenou CA. Dále reviduje limity pro ochratoxin A u některých potravin.

Výbor Codex Alimentarius pro kontaminanty (CCCF) navrhl při tvorbě obecné normy pro kontaminanty hodnoty pro aflatoxiny15 ?g/kg u nezpracovaných skořápkových plodů, které mají být před použitím k lidské spotřebě tříděny nebo jinak fyzikálně ošetřeny a hodnotu 8 ?g/kg u ořechů k přímé spotřebě. Na rozdíl od toho EU má zatím limit pro aflatoxin B1 5 ?g/kg resp. 2 ?g/kg (nařízení 1881/2006/ES). Tak přísné normy jsou pro dovozce těžko splnitelné a jsou chápány jako forma protekcionismu. Národní normy řady zemí mají limity volnější. Evropská komise projednává možnost zvýšení limitů aflatoxinů ve skořápkových plodech (především pistáciích, mandlích, lískových ořeších a mletých ořeších) na úroveň navrhovanou CA. EK má v úmyslu fungovat pružně, ale zřejmě ne tolik, aby to vyhovovalo, Brazílii, Turecku či Íránu.

Se změnou limitu pro ochratoxin A (OTA) u ořechů se v legislativě EU nepočítá, je stanovena hodnota 5 ?g/kg stejně jako v CA. CCCF řeší stanovení limitu OTA pro zelenou kávu a kakao a zpracování kódu pro praxi za účelem snížení OTA ve víně. EU reviduje limity OTA stanovené pro rozinky a hroznovou šťávu, uvažuje o limitech pro zelenou kávu, pro další druhy sušeného ovoce, pro pivo, kakao a výrobky z něj, koření a lékořici.

Limit pro fusarium u kukuřice byl revidován v EU v r. 2007, ale je možné že bude změněn (nahoru či dolů) podle podmínek příští produkční sezony.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info