Budoucnost patří lehkým vínům

Víno s nízkým obsahem alkoholu se stalo nadějí pro španělské vinaře.

Globální oteplování je patrně nejnovější hrozbou pro vinařský průmysl, ale hrstka výrobců vín v jednom z nejtvrději postižených regionů se chlubí, že objevili způsob, jak přežít a dokonce z toho profitovat. Vinaři přitom čelí dvojímu nebezpečí plynoucímu z klimatických změn. Vlivem vyšších teplot obsahují hrozny více cukru a tudíž víno z nich má vyšší obsah alkoholu, jenže taková vína jsou v současnosti méně populární - částečně proto, že lidé si dávají větší pozor, aby nesměšovali pití alkoholu a řízení motorových vozidel. Kromě toho, sucha mohou zavinit, že réva nebude plodit vůbec, píše agentura AP.

A tak vinaři v provincii Murcie na jihovýchodě Španělska vymysleli způsob, jak dosáhnout toho, aby si jejich produkt zachoval charakter klasického vína, ovšem s mnohem nižším obsahem alkoholu - asi 6,5 procenta ve srovnání se 14 procenty alkoholu či více, obsažených v tradičně zhotovovaných španělských vínech. Tato technika a konečný produkt jsou natolik průkopnické, že aby s ním bylo možné obchodovat, musela Evropská unie vymyslet novou kategorii - víno se sníženým obsahem alkoholu.

"Vinohrady se stěhují severněji, aby unikly vedrům. Chceme-li zůstat v této branži, musíme se přizpůsobit. A tato metoda nám to umožňuje," konstatoval Pedro José Martinez, "mozek" projektu.

Jeho produkt pojmenovaný Altos de la Ermita voní po třešních, švestkách, borůvkách s lehkým náznakem vůně dubových sudů, v nichž šest měsíců zrála. Má lehkou ovocnou chuť jako dobré letní víno.

"Můžete vypít dvě pořádné sklenky k obědu a přesto nepřekročíte povolený limit," vysvětluje hlavní vinař projektu Marcial Martinez.

Výrobna vín prý neví o žádných jiných výrobcích, kteří by produkovali takový druh vína, očekává ale, že na sebe konkurence nenechá dlouho čekat. V letošním debutovém roce má v plánu vyprodukovat 770.000 lahví Altos de la Ermita a v roce 2009 by chtěla nabídnout na trhu 1,5 milionu lahví. Prodávat by se mělo nejen ve Španělsku, ale i jinde ve světě.

Technika, kterou Casa de la Ermita používá, spočívá v pečlivě kontrolovaném zavlažování, díky němuž na keřících vinné révy rostou hrozny s menším obsahem cukru, a tudíž i víno z nich má méně alkoholu. Hotové víno se pak prožene rotujícími kužely, kde se oddělují molekuly alkoholu. Právě kvůli tomuto postupu musela EU zavést novou kategorii vín.

"Podařilo se nám dosáhnout produktu, který si podržel veškeré smyslové charakteristiky klasického vína, ale má jen 6,5 procenta alkoholu," vysvětlil Marcial Martinez.

Vína z "horkých oblastí", jako ta z jižního Španělska, která mají až 15 procent alkoholu, už nejsou ve světových vinotékách tak populární. Pryč jsou časy, kdy si milovníci vinného moku libovali v opojných vínech typických pro přelom 80. a 90. let minulého století. Kyvadlo se zhouplo na druhou stranu a lidé dnes dávají přednost lehčím vínům.

Nejvíce ale vinaře znepokojují stoupající teploty a stále větší sucha. Španělsko podle záznamů zažívá nejsušší rok od doby, kdy se před 60 lety začalo se záznamy o teplotách. Mnozí vinaři prý zanechávají řemesla a raději pěstují houby nebo chovají králíky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info