Ceny potravin v EU narostly v roce 2007 více, než bylo třeba. Na nadprůměrném nárůstu nenesou vinu farmáři.

Agrární komora rakouské spolkové země Vorarlbersko zveřejnila výsledky studie Evropské komise, která jasně potvrzují, že spotřebitelské ceny potravin v EU v období 2007-2008 narostly výrazně více v porovnání s nárůstem ceny základních zemědělských surovin. Jinými slovy vyšší farmářské ceny za mléko či obilí v roce 2007 nebyl hlavní důvod zdražení potravin.

Ve studii se komise zaměřila především na farmářské ceny pšenice, mléka a sýrů a tyto porovnala se skutečnými spotřebitelskými cenami v obchodních řetězcích, které museli zaplatit spotřebitelé Evropské Unie. Prezident Vorarlberské agrární komory Josef Moosbrugger k tomu prohlásil: studie jednoznačně potvrdila, že to nebyli farmáři, kdo způsobil nadprůměrný nárůst cen potravin.

Jestliže nyní - z marketingových důvodů - dochází k poklesu cen mléčných výrobků v obchodech, není možné, aby tento pokles byl na účet producentů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info