Ethylen zabraňuje klíčení hlíz

Ve Velké Británii stoupá poptávka po zelenině, která se během skladování neošetřuje chemikáliemi, ale přesto netvoří klíčky, které jí ubírají na kvalitě. V jedné z největších firem v zemi zabývající se pěstováním a balením brambor, Greenvale AP, bylo zjištěno, že brambory, které byly skladovány vedle banánů, neklíčily. Protože je známo, že zrající banány produkují ethylen, byl tento plyn v malém množství zaveden do chladných skladovacích hal, aby potlačil proces klíčení.

Přírodní ethylen, který velmi snadno prostupuje skladovacími prostory, ať už jsou zde uloženy plody volně, v sáčcích nebo velkých boxech, zastavuje prodlužování buněk v hlízách a zabraňuje tak klíčení. Zatím bylo vyvinuto zařízení, které pomocí katalyzátoru přeměňuje přírodní ethanol na ethylen (a vodu). Po poslední sklizni bylo ve Velké Británii přibližně 130 000 tun brambor ošetřeno přírodním ethylenem.

DLG-Mitteilungen, 2008, č. 4, s. 8

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info