Slováci začali s Čechy válčit o název pro sýr Niva

Necelé dva měsíce poté, co se podařilo urovnat česko-slovenskou bitvu o značky salámů a špekáčků, se na půdě Evropského parlamentu rozhořel další „federální“ spor. Slovensko totiž ve středu podalo námitku proti udělení takzvaného místně ochranného názvu pro tradiční Jihočeskou Nivu. O tuto ochranou značku žádali čeští výrobci proto, aby byli lépe chráněni před možnými padělky.

Slovenští výrobci se ale podle prvních informací odkazují na společnou tradici výroby nivy z dob společného státu. „Slováci pravděpodobně použijí stejnou argumentaci jako my, totiž že se nejedná o výrobek spjatý s určitým konkrétním místem, ale o druhové označení sýra,“ potvrdil Deníku europoslanec Jan Březina, který dlouhodobě hájí zájmy českých výrobců. „Bude na nás, abychom toto tvrzení vyvrátili poukazem na skutečnost, že označení Jihočeská Niva má jasný zeměpisný rozměr, a je tedy z logiky věci nepřenositelné na území jiného státu,“ dodal.

Čechy a Slováky nyní čeká půlroční období, kdy se budou muset vzájemně dohodnout, kdo a jakým způsobem bude označení pro nivu používat. Pokud obě k strany žádnému kompromisu nedojdou, rozhodne autoritativně Evropská komise.

Jihočeskou Nivu bohužel stihl stejný osud jako Olomoucké tvarůžky a Karlovarské oplatky, které v současné době čelí námitkám z Německa a Rakouska. V případě těchto výrobků argumentovali němečtí výrobci poválečným odsunem sudetských Němců.

Plísňový sýr se u nás ještě v sedmdesátých letech prodával pod názvem Rokfór podle typu francouzského sýra Roquefort, ale kvůli mezinárodnímu sporu o ochrannou značku byl přejmenován, dostal název Niva.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info