FAO představí potravinový výhled

Organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) dnes v Římě zveřejní potravinový výhled. Představitelé OSN, Světové banky a Mezinárodního měnového fondu se v souvislosti se současnou potravinovou krizí na konci dubna dohodli na vytvoření speciální komise, která má za úkol s krizí bojovat. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun prohlásil, že opatření nemají poskytovat jen nouzovou pomoc v době, kdy krize propukla, ale musí jít dále.

FAO spolu s MMF a Světovou bankou na svém jarním zasedání upozorňovaly, že vidina hladu ohrožuje politickou stabilitu v nejméně třiceti zemích světa. Šéf FAO Jacques Diouf mimo jiné varoval, že nárůst cen základních potravin ve světě může vést v některých zemích až k občanské válce

Cena potravin je hlavním problémem krize. Například rýže jen od začátku roku výrazně podražila a na Filipínách, které jsou jejím největším dovozcem, ji přidělují pod dohledem armády. Podle internetového serveru BBC se světové ceny potraviny v dubnu poprvé po patnácti měsících snížily. Server vycházel z údajů FAO, jehož index cen potravin minulý měsíc klesl na 216,7 bodu ze 217 bodů v březnu. »Je nebezpečné dívat se pouze na jeden měsíc, zejména pokud základní faktory zůstávají beze změny,« varoval však Joel Segal z poradenské společnosti Ernst & Young. Upozornil také, že růst produkce potravin nadále zaostává za růstem populace a že stoupající bohatství zvyšuje spotřebu masa. Poukázal rovněž na využívání obilí k výrobě biopaliv.

Ekonom OSN pro výživu a zemědělství (FAO) Abdelreza Abbassjan minulý týden uvedl, že vysoké ceny potravin v následujících dvou až třech letech neklesnou

FAO je hlavním orgánem OSN pro otázky rozvoje zemědělských oblastí. Svou činností usiluje o zmírňování chudoby a hladu. Poskytuje rozvojovou pomoc, poradenství v oblasti strategií a plánování, shromažďuje, zpracovává a šíří informace a slouží jako mezinárodní fórum pro diskuse o otázkách zemědělství a výživy.

Zvláštní programy FAO pomáhají státům čelit potravinovým krizím a poskytují pomoc v nouzových situacích. FAO běžně realizuje na 2000 projektů současně. Roční výdaje na tyto projekty činí více než 300 milionů dolarů, zdroje tvoří příspěvky dárcovských organizací a vlád.

Autor/ři: Jakub Křešnička

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info