Čokoláda obsahující steroly snižuje hladinu cholesterolu

Čokoládové výrobky obsahující jak rostlinné steroly, tak flavanoly z kakaa, mohou být v kontextu vyvážené stravy prostředkem k udržení vhodné hladiny cholesterolu a krevního tlaku.

Výzkumníci z University of Illionis ve spolupráci se společnostíMars Inc. v rámci prováděného výzkumu zjistili, že konzumace čokolády obsahující rostlinné steroly a kakaové flavanoly může snižovat hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Studie, jejíž výsledky byly publikovány v březnovém čísle časopisu Journal of Nutrition, sledovala skupinu 24–70letých osob, které konzumovaly jako součást vyvážené stravy čokoládové tyčinky fortifikované steroly, obchodní značkyCocoaVia společnosti Mars.

Bylo zjištěno, že obsah celkového cholesterolu se snížil o 2 %, LDL-cholesterolu o 5,3 %. Při konzumaci běžné hořké čokolády nebyly zjištěny žádné změny hladiny cholesterolu ani v jedné formě. U skupiny konzumující tyčinky CocoaVia bylo rovněž zaznamenáno v průběhu osmitýdenního pokusu snížení systolického krevního tlaku, a to o 5 %. Výsledky výzkumu potvrzují názor, že čokoládové výrobky se speciálně upravenou recepturou tak, aby obsahovala jak rostlinné steroly, tak flavanoly z kakaa, mohou být v kontextu vyvážené stravy praktickou a příjemnou strategií, podporující udržení správné hladiny cholesterolu a krevního tlaku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info