Nebezpečné potraviny z bleších trhů pořád letí

Stojí až o polovinu méně, ale lidé, kteří si je koupí, riskují své zdraví. Řeč je o jídle koupeném na pražských tržištích.

Jen za poslední týdny zakázali inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) prodávat půl tuny potravin. Jednalo se především o různé druhy cukrovinek, jogurtů, smetanových krémů, kakaového prášku nebo ryb.

„Nalezli jsme například uzené ryby, které mají být skladovány do pěti stupňů Celsia, přičemž naši inspektoři na místě naměřili asi 13 stupňů. K dalším prohřeškům stánkařů patřil častý výskyt zboží, které nebylo označeno v českém jazyce a potraviny s prošlým minimálním datem trvanlivosti. Ty navíc prodejci neoddělili od ostatních a ani je neoznačili. Jeden z prodejců dokonce masné výrobky krájel a zvlášť balil, to vše holýma rukama bez použití ochranných pomůcek. Přitom ani neměl možnost si ruce umýt, neboť na stánku nebyl k dispozici zdroj vody a umyvadlo,“ popsala ČZPI Martina Šmídtová.

Špatné skladování a hygiena

Podle ní je největší problém v tom, že stánkaři na tržnicích ani nemohou splňovat podmínky pro skladování a hygienické podmínky.

„Mléčné a masné výrobky se obecně vždy musejí skladovat v chladicích zařízeních, která na tržnicích zkrátka nemají,“ doplnila Šmídtová.

Situace se přitom za poslední roky nijak nezměnila. Prohřešky se už léta opakují. Inspektoři vždy dohlédnou na to, aby byly potraviny zničeny a odstraněny. Za několik dní se však objeví stánkaři noví, a chyby opakují.

Zažívací potíže v lepším případě

Lékaři ale varují, že takové zboží může po konzumaci způsobit zažívací potíže.

„O salmonelózu a průjem se může jednat v lepším případě, na místě je i obava z otravy jídlem. Bohužel se to netýká pouze tržišť, ale i potravin v supermarketech. Známé jsou případy, kdy zaměstnanci používali prošlé potraviny při výrobě salátů. Hygiena by na to měla více dohlížet,“ uzavřel praktický lékař z Prahy 7 Emil Wagner.

Někteří lidé si však bleší trhy pochvalují. „Je to o dost levnější než v obchodech. Když má přijet návštěva, občas sem zajdu,“ řekla jedna z důchodkyň, která bydlí poblíž blešího trhu v Kolbenově ulici.

Levnější jídlo než v obchodech

O své oblíbené stánky ona ani jiní nakupující na tržištích nepřijdou ani do budoucna. „Nemám proč je odtud vyhánět. Důležité pro mě je, že mi řádně platí,“ uvedl Lukáš Svoboda, který stánkařům místo na bleším trhu pronajímá.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info