Salmonela v našich chovech prasat téměř není
17.06.2008 | Agris
V porovnání s řadou členských zemí EU je na tom ČR, pokud jde o četnost salmonel v chovech prasat, velmi dobře. Upozorňuje na to mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
Ze zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) o výskytu salmonel u porážených prasat v pětadvacítce členských států EU za roky 2006 – 2007 totiž podle Dubna vyplývá, že například v tak rozvinuté zemi jako je Dánsko, byla zjištěna salmonela v 7, 7 % vzorků, v sousedním Německu dokonce v 10,9 % vzorků, ve Francii 18,1 %, zatímco v ČR je to 5, 8 %. Samozřejmě je co zlepšovat, ale v porovnání se sousedy se opravdu nemáme za co stydět. Toto by mohl být i jeden z argumentů pro kvalitu našich chovů a nepřímo i pro kvalitu českého vepřového.
Z EFSA publikovaných výsledků je patrné, že se salmonela v EU vyskytuje v průměru u každého desátého prasete (10,3) poráženého pro výživu lidí. V jednotlivých členských státech EU se výskyt salmonely pohyboval od 0 do 29 %.
Proč se salmonele věnuje taková pozornost? Proto, že salmonelóza je jednou z nejčastějších příčin onemocnění z potravin v Evropě. Například v roce 2006 to bylo 160 649 případů onemocnění, což je přibližně 35 osob na každých 100 000. Salmonelou způsobované infekce u lidí jsou ve většině případů spíše mírné, nicméně u oslabených jedinců, starších osob a dětí, mohou být i smrtelné.
Lidem může hrozit určité riziko při nedostatečné tepelné úpravě masa, a to i vepřového, nebo z křížové kontaminace s jinými potravinami. Zamezit nebo podstatně snížit riziko výskytu onemocnění, a to i z vepřového masa, lze dostatečnou tepelnou úpravou masa a důsledným dodržováním hygienických podmínek v kuchyni.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin věnuje v posledních letech velkou pozornost alimentárním rizikům pro lidskou populaci, po pozornosti věnované salmonelám, například nedávno v chovech drůbeže a nyní v chovech prasat, se hodlá zaměřit na další šetření dalších rizik, například na kampylobakteriózy. Půjde o zjišťování Kampylobaktera jak v populaci drůbeže, tak v potravinách.
V současné době v ČR probíhá program na tlumení výskytu salmonel v chovech drůbeže, s velmi dobrým výsledkem. Pokud jde o případný výskyt salmonel v chovech prasat, jsme rádi, že výskyt v chovech je v ČR minimální, přesto je v našem zájmu i v zájmu chovatelů, zejména s ohledem na obchod, dosažený dobrý výsledek nejen udržet, ale výskyt ještě snížit.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



