Lupina - rozvíjení potenciálu jejího pěstování a využití v Kanadě
26.06.2008 | ÚZPI
Lupina, jedna z nejnovějších plodin provincie Alberta, má množství potenciálních využití. Nyní se takového potenciálu chopil biologicky zpracovatelský podnik Ceapro Incorporated se sídlem v Edmontonu.
Společnost Ceapro vyrábí aktivní látky z rostlin a jiných obnovitelných zdrojů pro použití na trhu s přípravky pro zdraví a welness pro lidi a zvířata. Společnost Ceapro vytvořila využitím semene sladké lupiny poskytnutého společností Alberta Agriculture and Food peptidový extrakt pro použití v kosmetice a v odvětví péče o zdraví.
Peptidy, které jsou také známy pod názvem „hydrolyzované proteiny“, jsou užívány typicky v kosmetickém průmyslu v přípravcích pro ošetření kůže a vlasů. Tyto peptidy mohou pronikat vlasovými folikuly a pomáhají chránit nebo obnovovat poškozené vlasy a poskytovat kůži ochranu.
David Fielder, viceprezident Scientific Affairs společnosti Ceapro konstatuje, že hydrolyzovaný pšeničný protein a hydrolyzovaný sójový protein jsou nejběžněji používané rostlinné extrakty v šamponech a kondicionerech. Ale to se mění. Stále více společností v kosmetickém průmyslu se vyhýbá pšeničným a sójovým proteinům zejména kvůli alergenům, na něž jsou někteří lidé citliví. Proto jedna z oblastí, které se zkoumají, je nahradit některé z těchto peptidových extraktů lupinou.
Při výrobě lupinového extraktu společnost Ceapro odlušťuje a rozemílá semeno lupiny a pak použije své vlastní patentované technologie k extrakci proteinu, jeho rozložení na rozpustnou formu a vyčištění pro vytvoření konečného produktu.
Konečný produkt vypadá téměř jako víno značky Chardonnay – je velmi světlý, dokonale rozpustný ve vodě a protože je to přírodní extrakt a je velmi jemný, může být používán v široké řadě přípravků.
Fielder vidí potenciál pro prodej peptidového extraktu z lupiny jako velmi dobrý. Jestliže se uvažuje o přípravcích jako vlasové šampony a kondicionery, v nich jsou typicky vysoká množství peptidových extraktů a to je obvykle trh vysokého objemu. Je pravděpodobné, že tato oblast by mohla růst velmi rychle.
Kanadská společnost Newco Enterprises je první společností, která formulovala přípravky pro spotřebitele používající lupinový extrakt společnosti Ceapro. Tato společnost sídlící v Calgary vytvořila hodnotné přípravky pro péči o pleť pro kosmetický průmysl využívající lupinový extrakt a také některé další extrakty společnosti Ceapro.
Společnost Ceapro nyní hodnotí další možná využití složek lupiny - od přípravků péče o pleť po farmakologické a veterinární přípravky. V lupině se nacházejí mnohé další zajímavé složky. Peptidový extrakt je jen jeden z nich.
Další trhy pro lupinu v Albertě?
Lupina je jednoletá luskovina s vysokým obsahem proteinů, schopností fixovat více dusíku než hrách polní, s pevným stonkem, který odolává poléhání. V roce 2002 získal Dr Stan Blade úzkolisté odrůdy lupiny z Dánska a Německa, které byly vhodné pro pěstování v oblastech Alberty – Parkland a Peace. V roce 2004 tým výzkumníků z mnoha organizací vedený organizací Alberta Agriculture and Food (AAF) v Albertě zahájil rozsáhlou řadu projektů zaměřenou na vyvíjení komerční produkce lupiny v Albertě. Tato iniciativa měla mnoho průmyslových partnerů a dotování od organizace Alberta Crop Industry Development Fund. Projekty zahrnovaly agronomii, ekonomiku, zpracování a marketink.
Semena různých druhů lupiny jsou po více než 3000 let využívána jako potravina ve Středomoří a více než 6000 let v oblasti And. Obyvatelé těchto oblastí máčeli semena v tekoucí vodě, aby odstranili většinu hořčin a toxických látek – alkaloidů a pak semena vařili nebo opékali nebo je vařili a sušili, aby vyrobili kirku. Lupina, kterou používali, by byla ve vzdáleném vztahu k lupině, která je pěstována dnes, poznamenává Mark Olson, odborník z AAF. Největší rozdíl je ten, že dnešní zemědělské odrůdy jsou vyšlechtěné „sladké“ lupiny s velmi nízkým obsahem hořce chutnajících alkaloidů.
Podle Olsona jsou lupiny používány pro absolutně všechno. Popisuje hlavní jídlo dne předložené organizací Association of Applied Botany v Německu v roce 1918, které zahrnovalo lupinovou polévku, lupinový steak smažený na lupinovém oleji a kořeněný lupinovým extraktem, margarin a sýr vyrobený z lupinových extraktů, lupinové lihoviny a lupinovou kávu a to všechno servírované na ubruse vyrobeném z lupinových vláken.
V současnosti je hlavním světovým producentem lupiny Austrálie, která produkuje 912 000 tun (v roce 2005), cca 80 % světové produkce. Hlavní využití pro lupinu, zvláště v Austrálii, je pro potravu přežvýkavců. Skotu nebo ovcím jsou zkrmována celá semena. Mají vysoký obsah proteinů, značný obsah energie a téměř žádný škrob, proto velmi dobře fungují v krmných dávkách přežvýkavců. Lupina je používána také v krmných dávkách pro prasata, drůbež a ryby, ačkoli pro tato využití jsou někdy odstraňovány vláknité obaly semen.
Lupina je používána v potravinách jako těstoviny, chleba, sušenky a klobásy. Může nahrazovat sóju v sójových nápojích a asijských potravinách jako sójová omáčka, miso a tempeh, protože lupina a sója jsou podobné. Sója na základě celých semen má cca 38 % proteinů a lupina cca 37,5 %. Mají obě zanedbatelná množství škrobu. A obě mají olej, ačkoli sója ho má více – celé semeno sóji má zhruba 20 % oleje, zatímco semeno lupiny má 7 – 9 % oleje.
Lupina má dobrou rovnováhu „dobrých“ tuků, kterou může lidské tělo využít. Proteiny mají dobrou rovnováhu esenciálních mastných kyselin, které jsou organismem vyžadovány. Množství studií ukazují, že určité proteiny lupiny mají velmi dobré emulgační a zpěňující vlastnosti, proto by mohly být používány například místo vaječného bílku. Lupina má také velmi dobré vlastnosti vázání vody, proto by mohla být používána v produktech jako uzeniny.
AAF pracuje na vyvíjení trhů pro lupinu pěstovanou v Albertě. Protože lupina není dosud v západní Kanadě pěstována komerčně, AAF poskytuje semeno lupiny ze svých polních pozemků společnosti Ceapro a jiným společnostem, které chtějí využít potenciál lupiny. Rovněž výzkumník Dr. Eduardo Beltranena z AAF porovnává vyluštěnou lupinu s jinými luskovinami, jako hrachem polním a bobem, v krmných dávkách pro různé kategorie prasat a drůbež.
Zpočátku se pracovníci AAF domnívali, že nejlepší sázkou pro lupinu v Albertě bude trh s chovem lososa v Britské Kolumbii. Nutriční charakteristiky z ní totiž činí velmi dobrou možnost dosadit velký podíl rostlinného proteinu a částečně tak nahradit rybí moučku v krmných dávkách pro ryby. Ale lupina čelí dvěma velkým problémům na tomto trhu: rybí farmy si přejí vyluštěnou lupinu a odlušťovací proces zvyšuje zpracovatelské náklady; a lupina bude pravděpodobně konkurovat dvěma nízkonákladovým, snadno dostupným vedlejším produktům výroby biopaliv s vysokým obsahem proteinů – kanolové moučce z bionafty a zrna ze suché destilace při výrobě bioetanolu.
Nicméně, dvě společnosti realizovaly smlouvu na 160 akrů lupiny, která měla být vypěstována v Albertě v roce 2007 pro trh faremně pěstovaných lososů. Bohužel, pozdní vlhké jaro ve střední a severní Albertě znamenalo, že semeno lupiny nebylo zaseto.
Navzdory tomuto neúspěchu jedna z těchto společností zahájila množení semen na úrovni čistých linií, takže komerční osivo lupiny by mělo být k dispozici v Albertě za tři nebo čtyři roky.
Podle Olsona je překážkou číslo jedna pro využívání lupiny právě teď ekonomické vylušťování lupiny. Komerční odlušťovací zařízení stojí cca 25 000 – 30 000 dolarů plus náklady na zásobníky, výsypné žlaby, dopravní šneky a jiná přidružená vybavení. Ale je optimistický, pokud jde o dlouhodobý potenciál lupiny a mnoha jiných luskovin, protože jsou prospěšné pro rotační sledy plodin, udržitelné zemědělství, prostředí, výživu a zdraví. Potraviny na základě luskovin poskytují zdravotní výhody jako ochranu proti kardiovaskulárním chorobám, snižování glykemického indexu (ve vztahu k cukrovce) a zlepšování zdraví střeva.
Evropané používali lupinu v mnoha různých potravinách po mnoho let. Neexistuje žádný důvod, proč by to nemohlo být prováděno i v Kanadě. Je to jen věcí trpělivosti a vytrvalosti ve prospěch pěstitelů a pracovníci zmíněných kanadských společností doufají, že budou schopni přesvědčit některé z konečných spotřebitelů, aby učinili takový odvážný krok a investovali do této oblasti.
Význam lupiny pro rotační sledy plodin a udržitelné zemědělství
Lupina úzkolistá a další jednoleté luskoviny mají rozhodující místo v rotaci plodin a udržitelném zemědělství. Lupina je druhá pouze za bobem ve schopnosti fixovat dusík. K těmto plodinám není třeba aplikovat dusík. S pouze 20 kg fosforu na ha a dobrým inokulantem budou tyto plodiny dobře prospívat. Budou mít uspokojivě vysoký výnos a poskytnou následující plodině dost podpory. Omezení používání dusíku v roce pěstování této luskoviny a v příštím roce povede ke snížení emisí skleníkových plynů a ochraně prostředí.
Ale existuje poněkud nesprávný názor, že luskoviny zanechávají dusík v půdě pro následující plodinu. Ve skutečnosti je to pouze cca 8 nebo 10 % požadavku na dusík pro následující plodinu.
Největší výhodou je vlastně rotační efekt, ke kterému dochází díky několika faktorům. Mnoho luskovin využívá vodu a živiny účinně, takže zanechávají dobré zásoby obou pro následující plodinu. Dalším faktorem je to, že luskoviny pomáhají rozbíjet cykly chorob, plevelů a škůdců v rotaci plodin. A třetí faktor je „oblast bakterií podporujících růst rostlin, zvýšená rezistence vůči chorobám nebo rovnováha regulátorů růstu spojená s luskovinami, která není zatím dobře pochopena“.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



