Souhrn událostí uplynulého dne – 1. 07. 2008

Ve Znojmě se letos obnoví tradice nakládání okurek

Ve Znojmě se letos budou po pěti letech opět zavařovat Znojemské okurky. První sklenice s tradičními delikatesami by se v obchodech měly objevit nejdříve za dva týdny. Za obnovením tradice stojí skupinka nadšenců, která už několik let usiluje o návrat výroby do Znojma, odkud ji v roce 2003 přesunula firma Hamé. "Letos půjde pouze o zkušební provoz s výrobou kolem osmi až deseti tun," řekl dnes ČTK předseda družstva Znojemská okurka Zbyšek Dřevojan. Pokud se okurky na trhu prosadí, hodlá družstvo investovat do nové konzervárny stovky milionů korun.

Větrníky pod Klínovcem: Lidé boj s úřady prohráli

Boj proti trojici větrných elektráren na dohled domů v Loučné pod Klínovcem, jedné z prvních větrných farem v Česku, končí neúspěchem jejich odpůrců. Obce a občanské sdružení, kterým se nelíbilo povolení Ústeckého kraje větrníky postavit, neuspěly u soudů se žalobou proti tomuto rozhodnutí. Jejich žalobu nyní zamítl Nejvyšší správní soud. Větrníky v Loučné pod Klínovcem s výkonem 1,8 MW, provozované nyní společností Green Lines, byly přitom prvním projektem, který vyvolal vášnivé spory o to, jestli se mají větrné elektrárny v Krušných Horách stavět.

Vinaři vypouštějí špínu. A obce platí pokuty

Česká inspekce životního prostředí rozdává na jižní Moravě pokuty. Potrestala už několik vinařských obcí za to, že jejich čistírny odpadních vod vypouštějí špínu. Za všechno mohou drobní vinaři. Stačí, aby jich pár vypláchlo sudy ve stejný okamžik, a čistírny kolabují. Čtyřicetitisícovou pokutu musí teď zaplatit třeba v Dolních Dunajovicích. „Čistírna nebyla schopna zachytit tak velkou míru znečištění, jakou tady vinaři produkují,“ potvrdila Jana Pokludová, vedoucí oddělení ochrany vod brněnského pracoviště České inspekce životního prostředí.

Švihov na Klatovsku rozjel unikátní projekt na třídění bioodpadu

V Plzeňském kraji ojedinělý projekt zaměřený na snížení podílu bioodpadu na skládkách zahájili ve Švihově na Klatovsku. Ve vybraném území sídlištní zástavby město umístilo speciální komunitní kompostéry, do kterých budou lidé bezplatně vyhazovat bioodpady z domácností, jako jsou zbytky ovoce a zeleniny, uschlé květiny, listí, trávu a podobně. Projekt má přinést městu významnou úsporu nákladů za skládkování a má přispět k ochraně životního prostředí, řekla ČTK Martina Kašparová z městského úřadu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info