Návrat k hovězímu masu

V roce 1988 se pohybovala spotřeba hovězího a telecího masa v německých spolkových zemích kolem 14,8 kilogramu. S prvním nástupem onemocnění BSE se v Německu snížila jeho konzumace v roce 2001 až na sedm kilogramů na osobu. Do dnešní doby se výše konzumace tohoto masa zatím nevyšplhala na původní úroveň. V roce 2006 dosahovala hodnotu 8,3 kilogramů. Tento údaj byl zveřejněn německým svazem pro zpracování masa.

Již dvě desetiletí doporučují lékaři svým pacientům konzumovat hovězí a telecí masa pro jeho nízký obsah tuku. Díky této skutečnosti mohou tyto druhy masa zajistit zdravější a kvalitnější výživu. Zvláště telecí maso je vhodnou součástí plnohodnotné stravy. Neobejde se bez něj řada italských specialit, ale i tradiční vídeňský řízek, který se připravuje z telecího masa. Přesto se telecí maso vyskytuje v nabídce pouze zřídka. Místo telecího masa je lékaři doporučováno převážně maso drůbeží. Různé druhy drůbežího masa mají nejrůznější výživové hodnoty. Pokud jde o fyziologické hodnoty, situace se značně liší mezi úrovní drůběžího masa a masa telecího.

Přesto pomalu narůstá zájem jak o telecí, tak i o hovězí maso. Hovězí maso pro svou přípravu vyžaduje trochu více času. Používá se do klasických pokrmů jako jsou dušená a pečená masa, rolády a guláše. Existuje řada důvodů proč využívat kvalit hovězího masa.

Pro nákup hovězího a telecího masa hovoří tyto prodejní argumenty:

· Hovězí maso špičkové kvality je křehké, šťavnaté a chutná silně aromaticky.

· Z hovězího masa se dají připravovat i dietní dušené pokrmy .

· Hovězí pečeně je relativně levná a umožňuje mnoho způsobů různých příprav vhodných pro pestřejší kuchyni.

· Lze obohatit i minutkovou kuchyni jak v domácnostech, tak i u profesionálů.

· Telecí maso je stabilní součást italské a rakouské kuchyně; je doporučována zákazníkům pro přípravu různých specialit včetně vídeňského řízku.

· Hovězí maso je bohaté na zinek; již 160 gramů hovězího libového plátku stačí pokrýt denní spotřebu dospělé ženy.

· Hovězí maso obsahuje mnoho vitaminu B12. Tento “masový” vitamin je důležitý pro krvetvorbu.

· Kvůli vysokému obsahu železa tvoří hovězí a telecí maso vysoce hodnotné složky dětské stravy. Proto mohou být dětem předkládány pravidelně.

· Hovězí steaky jsou vhodné ke grilování.

· Hovězí a telecí maso je bohaté na vitamin B2; tento vitamin je důležitý jako zdroj energie a pro správnou životosprávu. Snášejí ho spotřebitelé, kteří nemohou konzumovat mléko. Proto je hovězí a telecí maso důležité jako zdroj tohoto vitaminu.

· Libové části telecího a hovězího masa obsahují od dvou do čtyřech gramů tuku a od 440 do 500 kJ ve 100 gramech; proto se dobře hodí pro spotřebitele, kteří hledí na příjem kalorií.

· Hovězí a telecí maso obsahuje stejné množství cholesterolu jako ostatní druhy masa. Libové části hovězího a telecího masa obohacují stravu, u níž se sleduje obsah cholesterolu.

· Hovězí maso patří k druhům masa s nejnepatrnějším obsahem kyseliny močové. Při onemocnění dnou se však může denní limit spotřebovávaného masa dobře korigovat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info