Souhrn událostí uplynulého dne – 07. 07. 2008

České rodiny objevují kouzlo agroturistiky

Zejména rodiny s malými dětmi objevují nový způsob dovolené na biofarmách, které jim umožňují vyzkoušet si ekologické hospodaření. Agroturistika, která je spjatá s pohybem v přírodě, zdravou stravou a často i šancí naučit se novým dovednostem, lákala dříve hlavně cizince. Nyní se mezi klienty stále častěji objevují tuzemští návštěvníci, mnozí se navíc opakovaně vracejí. "Zatímco v minulých deseti letech nabídky agroturistiky hojně využívali zejména Nizozemci, kteří byli možná na farmách častějšími hosty než Češi, teď se trend obrací," řekl předseda Svazu venkovské turistiky Petr Novák.

Nehorázné ceny hnojiv

O tom, že tvorba cen v mnoha případech nemá logiku, se zemědělci přesvědčili již mnohokrát. Avšak to, co nám předvádějí výrobci, potažmo prodejci hnojiv, překonává jakékoli možnosti naší představivosti. Cena dusíkatých hnojiv se zvyšuje pro podzimní měsíce roku 2008 o 50 %, cena fosforečných a draselných hnojiv dokonce o 100 %. To nesvědčí o ničem jiném, než že se dodavatelé hnojiv rozhodli, že si tvrdě a nekompromisně řeknou o nemalou část loňského zvýšení cen rostlinných komodit. Konkurence veškerá žádná, tak proč ne.

Česko se propadlo o 64 míst ve světovém ekoindexu

Alarmující zpráva přišla ze Spojených států: Česko si významně pohoršilo na mezinárodním žebříčku, který hodnotí stav životního prostředí v zemi. Češi se propadli ze čtvrtého na 68. místo. Čeští odborníci se ale shodují - propad je jen výsledkem změny v metodice. Takzvaný Index environmentální zátěže (EPI) každoročně sestavují vědci z amerických univerzit Columbia a Yale. Snaží se popsat, jak jsou jednotlivé země "environmentálně přátelské" pro jakéhokoliv živého tvora, který v nich žije: pro rostlinu, zvíře i člověka.

Zákaz pití na ulici platí už dnes

Alkohol se nesmí pít u zastávek MHD, škol, hřišť a na dalších místech Prahy. Strážníci také začnou pokutovat vyplivnutí žvýkačky či nedopalku. Tisíc korun pokuty hrozí ode dneška každému, kdo si na pražské ulici otevře láhev piva, vína či jiného alkoholu. Zákaz pití se vztahuje na místa ve stometrovém okruhu od zastávek MHD, škol, dětských hřišť nebo zdravotnických zařízení. Norma vstupuje v platnost týden po vyhlášce o čistotě a je další regulací, která omezuje život lidí v Praze. Dříve přijaté zákony například Pražanům zapovídají kouření na zastávkách MHD, nebo zakazují volné pobíhání psů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info