Rozdíl v cenách potravin? Pět korun i stovka

Jihomoravané by si možná u oběda měli odpustit přílohy, alespoň rýži a brambory. Tyto potraviny jsou právě na jižní Moravě nejdražší, rozdíl ve srovnání s ostatními kraji činí až pět korun na kilo. Vyplývá to z cenového srovnání vybraného zboží za letošní první čtvrtletí, které zveřejnil Český statistický úřad.

Průměrná cena kilogramu rýže v Česku byla začátkem roku 28 korun, v Jihomoravském kraji to bylo přes 30,50 Kč. Třeba v Liberci se dalo sehnat stejné balení o pět korun levněji. Podobně je to i u brambor. Na jihu Moravy přesahovala cena za kilo 11 Kč, republikový průměr byl deset korun, ale v některých krajích se daly koupit i za devět Kč/kg.

Rozdíly v cenách jsou tak malé, že se dají důvody velmi těžko rozklíčovat, míní ekonom Marek Hatlapatka. "Obecně se dá říci, že silná konkurence tlačí ceny dolů hlavně ve velkých městech, méně zřejmě zaplatí i lidé v regionech s nižší ekonomickou aktivitou," doplnil.

Rozdíly u potravin jsou většinou skutečně jen korunové, třeba u masa to ale může být daleko víc. Rozdíl mezi cenou kilogramu pravé svíčkové ve středních Čechách a na Olomoucku je skoro 150 korun ve prospěch Hané. Dá se tam pořídit v průměru za 498 Kč. Ještě větší skoky jsou u služeb, seřízení sbíhavosti předních kol přijde na Ostravsku na 900 korun, zatímco v Královéhradeckém kraji zaplatí zákazníci 405 Kč, uvedli statistici.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info