Nárůst vývozů masa z Evropské unie

Působení sloučených západoevropských výrobců masa a masných výrobků.

Zpracovatelé vepřového masa Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), Danske Svineproducenter (DSP), Vereniging Varkenshouders (VEVA) a ISN-Interessengemeinschaft Schweinenhalter Deutschlands (ISN) diskutovali na konci března 2008 o souboru opatření k překonání krize na evropském trhu s vepřovým masem. Šestnáct představitelů chovatelů prasat z Německa, Nizozemska, Dánska a Belgie si uvědomuje, že se zřetelem ke stoupajícím cenám obilí, během sledovaného ročního období vzroste cena masa.

To má vliv ma zneužití moci velkých evropských podniků, které se zabývají zpracováním masa. Ačkoli ceny výrobců v Belgii, Dánsku, Nizozemsku a Německu se v loňském roce pohybovaly kolem 10 % pod úrovní předešlého roku, spotřebitelé z tohoto stavu neprofitovali. Zástupci svazu spotřebitelů se k této skutečnosti stavěli zdrženlivě. Velké masokombináty, ostatní zpracovatelé a maloobchody s potravinami uplatňovaly svoji sílu na trhu a zneužívaly své postavení vzhledem k zemědělcům a konečným spotřebitelům.

V průběho posledního období docházelo ke značné zátěži způsobené nárůstem cen krmiv. Z tohoto důvodu si výrobci slibují značné výhody při proniknutí na zahraniční trhy. Týká se to zejména zásobování významných sportovních akcí, jakými bylo Mistrovství Evropy v kopané a nastávající Olympijské hry v Číně.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info