Kvůli škrtům v rozpočtu může přijít zemědělství o pět mld. Kč

Agrární komoře se nelíbí návrh rozpočtu ministerstva zemědělství na příští rok, který podle prezidenta AK Jana Veleby kvůli výrazným škrtům snižuje objem peněz určených pro zemědělství z letošních 15,6 miliardy na 10,3 miliardy korun. MZe chce o návrhu rozpočtu na příští rok ještě jednat s ministerstvem financí, aby jeho krácení v oblasti zemědělství nebylo tak citelné.

Pokud bude návrh státního rozpočtu schválen v nynější podobě, tak se podle Veleby například výrazně zkrátí národní dotace určené pro zemědělce. "Zatímco letos byly tyto podpory na úrovni 1,16 miliardy korun, v příštím roce se navrhuje vydat jen 0,1 miliardy korun," upozornil Veleba na internetových stránkách AK.

Škrty podle Veleby zřejmě čekají i dofinancování přímých plateb určených pro zemědělce. "Letos se rovnaly 7,2 miliardy korun. Napříště se přímé platby, z nichž se peníze používají na dofinancování z národního rozpočtu, mají smrsknout jen na 4,77 miliardy korun," podotkl Veleba.

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče je návrh rozpočtu MZe na příští rok ve srovnání s letoškem o 4,9 miliardy korun nižší. "Chci ubezpečit zemědělce, že se budeme v příštím roce i přes snížený rozpočet našeho resortu snažit dofinancovat přímé platby nejméně na letošní úroveň," sdělil dnes Gandalovič, podle kterého bude MZe v příštím roce za prioritní považovat podporu živočišné produkce a potravinářského průmyslu.

MZe chce hledat úspory zejména v oblasti vodního a lesního hospodářství a šetřit hodlá také na podpoře značky Klasa. "Budeme však zároveň jednat s ministerstvem financí o co nejmenším možném snížení rozpočtu," uvedl Gandalovič.

Podle vládou schváleného návrhu státního rozpočtu by jeho schodem měl v příštím roce činit 38,1 miliardy korun. Návrh rozpočtu si podle ministra financí Miroslava Kalouska vyžádal celou řadu úsporných opatření, která se budou týkat všech resortů.

Jednat o rozpočtu MZe na příští rok hodlá i AK. "Situaci pokládám za mimořádně vážnou. Dokonce si myslím, že by se mohla českému zemědělství zavřít vrátka při využití nových šancí, které ve světě díky poptávce po potravinách přišly," míní Veleba.

Čeští zemědělci loni obdrželi na dotacích dohromady zhruba 23,5 miliardy korun. Především díky příspěvkům z národních zdrojů a EU skončilo loňské hospodaření českého zemědělství v zisku, který podle předběžných údajů dosáhl 13,7 miliardy korun, což je téměř dvojnásobek hospodářského výsledku v roce 2006.

Tuzemské zemědělství vykazuje zisk od vstupu do EU. V roce 2004 činil kladný výsledek 8,99 miliardy korun, v roce 2005 7,6 miliardy a předloni sedm miliard korun. V období před vstupem do EU bylo odvětví převážně ztrátové.

Autor: ČTK; převzato z www.financninoviny.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info