Záměr výstavby golfového hřiště v Klánovicích musí projít kompletní EIA

V pátek 4. července 2008 ukončilo Ministerstvo životního prostředí zjišťovací řízení k záměru „Výstavba golfového hřiště Praha, Klánovice“. Jeho závěrem je, že záměr by mohl mít významný vliv na životní prostředí a s ohledem na jeho velikost a významnost bude tedy dále posuzován podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí.

Záměr byl předložen ve dvou variantách, které se od sebe lišily umístěním golfových drah (jamek) a tedy i rozsahem areálu a jeho zásahem do komplexu lesních porostů. První z variant navrhovala osmnáctijamkové hřiště s předpokládaným odlesněním ca 31 ha, druhá varianta (a její podvarianta) je redukována na 9 jamek a předpokládané odlesnění cca 7,5 ha.

Ze závěrů zjišťovacího řízení vyplývá, že bude nutné dokumentaci pro další posuzování EIA zpracovat s důrazem na následující oblasti. Je třeba například rozpracovat a vyhodnotit variantu nulovou a variantu mimo les, jednoznačně a graficky vyjádřit celkové plošné nároky jednotlivých variant, rozpracovat ovlivnění všech dotčených chráněných území, dopracovat biologické hodnocení, změny retenčních schopností území, posouzení na veřejné zdraví a dále zohlednit a vypořádat všechny relevantní požadavky z došlých vyjádření.

Nyní musí investor připravit dokumentaci EIA a předložit ji MŽP k posouzení. Následný proces bude probíhat v řádu několika měsíců a za účasti veřejnosti.

Jakub Kašpar, tiskový mluvčí MŽP

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info