Vinaři sázejí na víno se značkou bio

Zatím jsou na Moravě jen čtyři biovinaři, má jich být 40

Vzdorovat konkurenci a hlavně nabídnout vysokou kvalitu vín. Právě to jsou důvody, proč se víc než padesát vinařských firem pustilo do biologické ochrany vinic. Zatím biovína prodávají na Moravě jen čtyři výrobci. Do dvou let jich má být více než desetinásobek. Podle Milana Hluchého, předsedy Svazu integrované produkce hroznů a vína, zažívá biovinařství obrovský rozvoj. „Naši vinaři jsou pod tvrdým konkurenčním tlakem. Musí čelit extrémně levným dovozům stolních vín z Itálie či Španělska,“ vysvětluje. Moravská vína podle něj mohou konkurovat jen tím, že nabízí kvalitní přívlastková vína - pozdní sběry či výběry z hroznů. A s puncem bio mají šanci ještě o něco vyšší. „Biovína jsou ve vyšších kategoriích segmentem trhu, kde ještě v Evropě není přetlak. Taková vína se dají vcelku dobře prodat a ceny mohou být až o patnáct procent vyšší,“ míní Hluchý.

Biovína už lze podle něj vyrábět bez výrazně vyššího rizika, že hrozen zničí nějaká choroba či škůdce. Bioprodukce je navíc ohleduplnější ke zdraví konzumentů i k přírodě.

Poslední průzkumy ve vinicích navíc ukázaly, že biologicky ošetřované vinice jsou schopny některým nemocem čelit podstatně lépe než ty, které jsou ošetřovány chemií.

Na značku se čeká tři roky Do podmínek Jihomoravského kraje se organická ochrana vinic podle odborníků znamenitě hodí. „Tento systém je možné aplikovat do oblastí, kde je maximálně 1200 milimetrů srážek ročně. My jsme v extrémně suché oblasti, kde je v úhrnu zhruba 450 milimetrů srážek ročně. Jsme oblast, kde je možné systém bioprodukce poměrně úspěšně aplikovat,“ tvrdí vinař Petr Marcinčák.

Na druhou stranu však přiznává, že biovinařství není pro každého. Je náročnější na práci, vinici se musí věnovat podstatně víc pozornosti a přírodní postřiky a preparáty jsou dražší.

„Pokud ale někdo chce dělat víno špičkové kvality, musí začít ve vinici. Sám jsem k biologické produkci také skeptický, ale přesvědčil jsem se, že funguje. Výsledkem je zdravý keř, čistá příroda, vyrovnané prostředí ve vinici. A to je první předpoklad pro to, aby vyrostl zdravý kvalitní hrozen,“ míní.

Biovíno prodávají na jihu Moravy pouze čtyři firmy, všechny mají sídlo na Břeclavsku. Ostatní, které se o bioprodukci pokoušejí, jsou teprve v takzvaném přechodném období. Teprve po třech letech biohospodaření budou moci na trh vstoupit s víny opatřenými značkou Bio.

Do té doby se vinice přísně sledují. Kontroloři, mezi něž patří i Milan Hluchý, mohou kdykoliv vstoupit do vinice a odebrat vzorky z půdy, z listu nebo z hroznu. Každé vybočení z povolených norem umějí specialisté v laboratořích zjistit.

* Víno bez chemie evropský trend

Biovíno v současnosti mohou na jižní Moravě prodávat pouze čtyři certifikovaní vinaři. O certifikaci usiluje v České republice 52 podniků, které hospodaří na ploše 570 hektarů.

Podíl výroby biovína na celkové vinařské produkci by tak činil zhruba 3 procenta. V Německu zaujímá biovíno více než 3 procenta z celkové produkce, v Rakousku zhruba 4 procenta. (sol)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info