Souhrn událostí uplynulého dne – 08. 07. 2008

Ministerstvo chystá konec dotovaného mléka do škol

Žáci prvních až devátých tříd si v budoucnosti budou muset odpustit zlevněné mléko a mléčné výrobky dotované v rámci projektu "Školní mléko". Ministerstvo zemědělství totiž uvažuje o zrušení tohoto programu. "Bohužel se s tímto programem příliš neztotožňují ministerstva školství ani zdravotnictví, která by je měla především podporovat," připouští ministr zemědělství Petr Gandalovič. Peníze na mléko vynakládá právě Gandalovičův resort. Nejde ovšem o velké peníze. Roční náklady na podporu školního mléka činí v Česku zhruba 60 milionů korun, z toho přibližně třetinu platí EU.

Britové: Za drahé jídlo může zbytečné plýtvání

Britský premiér Gordon Brown přijel do Japonska na summit nejvyspělejších zemí G8 s nečekaným řešením celosvětově vysokých cen potravin - chce omezit plýtvání. A chce s tím začít doma na britských ostrovech. Vláda v Londýně nechala zpracovat analýzu, proč se země potýká s nebývale vysokým zdražením potravin. A po deseti měsících se jako jeden z důvodů, proč si Britové musí za jídlo připlatit, objevilo i plýtvání. Průměrná britská rodina by podle autorů analýzy mohla ušetřit na jídle nejméně 420 liber ročně (zhruba 12 600 korun).

Brusel opět navrhne ovoce ve školách zdarma, automaty mají zmizet

Evropská komise se dnes, po řadě neúspěchů v minulosti, znovu pokusí oživit návrh na zavedení ovoce a zeleniny zdarma do škol. Návrh má být "vlajkovou lodí" Evropské unie v boji proti dětské obezitě. Komise chce na čerstvé ovoce dětem přispívat prý až 90 miliony eur (více než dvě miliardy korun) z unijního rozpočtu, dosud však pro podobné návrhy nikdy nenalezla dostatečnou podporu členských států EU. Pokud by unijní ministři zemědělství ovšem tentokrát souhlasili, dostaly by první děti ovoce zdarma ve školním roce 2009/2010.

Kvůli škrtům v rozpočtu může přijít zemědělství o pět mld. Kč

Agrární komoře se nelíbí návrh rozpočtu ministerstva zemědělství na příští rok, který podle prezidenta AK Jana Veleby kvůli výrazným škrtům snižuje objem peněz určených pro zemědělství z letošních 15,6 miliardy na 10,3 miliardy korun. MZe chce o návrhu rozpočtu na příští rok ještě jednat s ministerstvem financí, aby jeho krácení v oblasti zemědělství nebylo tak citelné. Pokud bude návrh státního rozpočtu schválen v nynější podobě, tak se podle Veleby například výrazně zkrátí národní dotace určené pro zemědělce. "Zatímco letos byly tyto podpory na úrovni 1,16 miliardy korun, v příštím roce se navrhuje vydat jen 0,1 miliardy korun," upozornil Veleba na internetových stránkách AK.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info