Na mléčný fond EU peníze nemá, miliarda na třetí země se najde

Komisařka Fischer-Boelová bude mít patrně problémy s německými zemědělci, jak uvádí německé zpravodajské servery.

Důvodem k nespokojenosti, o kterém hovořilo celé Německo, ale i řada dalších členských států EU, je nový návrh komisařky Fischer-Boelové a EU ministra pro rozvojové země Luise Michela. Podle údajů německého časopisu Focus jsou právě prostředky navržené pro podporu zemědělských projektů v rozvojových státech v celkovém objemu 1 miliardy Euro "ukradeny" z rozpočtu podpor evropských producentů.

Německý zemědělský svaz vyjádřil svoje vážné znepokojení nad předloženým návrhem a jednozančný požadavek na využití zmiňovaných finančních prostředků výhradně pro evropské zemědělství.

Plánované investice 750 milionů Euro ještě v roce 2008 a dalších 250 milionů Euro v roce 2009 jsou rezervy ušetřené z kapitol exportních podpor zemědělského rozpočtu EU.

Navrhované opatření (které musí ještě schválit rada ministrů 15.7.) přichází pár dnů po té, kdy komisařka Fischer-Boelová odmítla vytvoření "mléčného fondu" s odůvodněním, že chybí finanční prostředky na toto neplánované opatření.

Nespokojení němečtí farmáři jako výraz protestu odeslali na adresu komisařky Fischer-Boelové více než 10 000 litrů mléka v podobě 1 litrových tetrapakových balení (více na blogu http://blogs.ec.europa.eu/fischer-boel/), z čehož ani paní komisařka ani její spolupracovníci očividně nejsou nadšeni.

zdroj: www.agrarheute.com a www.topagrar.com

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info