Optimalizace v masném průmyslu

Optimální stanovení postupu při zajišťování dodávek surovin, výroby a odbytu.

Úspěšné řízení dodávek surovin a výroby je důkazem funkčního jednotného informačního řízení. Množství informací z různých oblastí podniku, které zákazník potřebuje pro svá rozhodnutí, mohou být přehledně a účelně začleněny prostřednictvím systému CBS. Tyto informace jsou dány k posouzení odpovědným pracovníkům tak, aby mohly být prováděny nezbytné úpravy během chodu zařízení.

Hlavním problémem při stanovování postupu zajišťování dodávek pro výrobu je zejména otázka, kolik a jaký produkt a ve kterém termínu bude objednán. Správná volba metody je orientovaná buď na požadavky zákazníka nebo je vztažena na spotřebu a na požadavky na funkční systém.

Aby výrobce mohl určit optimální postup, je třeba získat informace i o výrobcích cizích dodavatelů, nejen o těch, které musí sám vyrábět a pro něž musí zajistit i suroviny. Z těchto důvodů plynou i požadavky na nastavení výrobního systému. Je nutné zajistit vysoký stupeň integrace mezi oblastmi zásobování, výroby, skladování a odbytu. Tento systém může zohlednit i různé způsoby a podmínky při použití stejného programu.

Plánování pro stanovení postupu je v CBS systému uvedeno v požadované formě se všemi potřebnými údaji. Ke každému jednotlivému výrobku jsou uvedeny údaje o stavu zásob, se zadáním skladovacích podmínek, záručních dob, údajů o ukončení dob minimální trvanlivosti, či použitelnosti a čísla výrobních šatží. Ke každé položce je uvedena informace o množství zboží a datum jejího vyskladnění. Prostřednictvím těchto údajů lze stanovit průměrnou spotřebu každé části sortimentu a odvodit vývoj na trhu. V konečné fázi CBS systém automaticky vypracuje objednávky, které se odešlou mailem jednotlivým dodavatelům.

U výroby je nutné také zajišťovat tok vstupních surovin, zejména stav jejich zásob. Musí se zohlednit i informace z výroby. Poté, co se provede plánování výroby, je třeba vzít v úvahu jednotlivé receptury, podle nichž je vypočten požadavek na výrobní suroviny. Při objednávání surovin není výrobce omezen pouze na jenoho dodavatele. Neposledním úkolem zpracovatele potravinářských surovin je realizovat dodávky suroviny za nejvhodnějších podmínek. Proto existuje možnost porovnání cen jednotlivých dodavatelů.

Die Fleischerei, 2008, 59, č. 5, s. 65-66www.csb-system.comOptimale Dispositionsprozesse

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info