E15: Velké firmy nakupují půdu kvůli obavám z růstu jejích cen

O zemědělské pozemky v Česku se stále více zajímají velké firmy. Informuje o tom deník E15 s tím, že podnikatele k tomu vede předpokládaný výrazný růst ceny, která je v tuzemsku zhruba na třetinové úrovni ve srovnání se zeměmi západní Evropy. Investoři se prý bojí zdražování pronájmů, ale také si chtějí zajistit suroviny.

Odkup půdy údajně nabízí i největší hráč českého agrobyznysu Agrofert Holding Andreje Babiše. Podle informací deníku Agrofert oslovuje majitele půdy, s nimiž mají nájemní smlouvy zemědělské společnosti, které holding v nedávné minulosti ovládl. "Předmětem našeho zájmu jsou družstva a společnosti, které hospodaří na pronajaté půdě," uvedl Babiš.

Očekávaný nárůst ceny půdy přesvědčil také další společnosti. "To je pro nás ten nejdůležitější důvod," řekl Otakar Moťka, majitel lihovaru Ethanol Energy a Cukrovaru Vrdy. Vlastníci půdy podle něj reagují na nabídku "velmi pozitivně". Lihovar údajně nabízí cenu okolo 100.000 korun za hektar.

Zhruba stejně prý platí také nizozemská společnost Bohemen Vastgoed, která vykupuje pozemky na Pelhřimovsku. Nyní již vlastní několik set hektarů v katastru obcí Libkova Voda a Vlásenice-Drbohlavy. Má ale zájem o další pozemky. Nizozemci údajně chtějí v regionu vybudovat velký zemědělský podnik. "Česká republika má vhodnou půdu pro rozvoj farmářství a také vhodnou zeměpisnou polohu pro export potravin," zdůvodnil záměry jednatel společnosti s nizozemským kapitálem Pierre Philippe Möller.

Podle deníku stát letos prodal 17.000 hektarů za průměrnou cenu 3600 korun za hektar. Tržní cena jednoho hektaru polností se však podle serveru Farmy.cz pohybuje od 50.000 do 300.000 korun, v závislosti na její kvalitě, píše deník.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info