Budějovicko: Sklizně jsou v plném proudu, výnosy nenadchly

Sklizeň na polích letos urychlila červnová vedra. Suchá a horká počasí ale zároveň i stojí za tím, že toho zemědělci sklidili méně, než čekali.

Právě v těchto dnech se dokončuje sklizeň ozimého ječmene. „Měli jsme předpoklady, že bude sklizeň průměrná a někde i mírně nadprůměrná,“ řekl předseda Zemědělského družstva Lipí Zdeněk Houška a v zápětí dodal, že výnosy ozimého ječmene se nyní pohybují kolem 3,5 až 4 tun na hektar. „To je spíš míň,“ zhodnotil Houška.

Na sucha si stěžovali i zemědělci v Dolním Bukovsku, kteří začali svážet ozimý ječmen z polí uprostřed minulého týdne a sklidili už dvě stě hektarů, tedy šedesát procent výměry ozimého ječmene.

„Výnosy jsou nižší než vloni, zaschlo to, u nás moc nepršelo,“ konstatoval ředitel Agro – družstva Dolní Bukovsko Jan Kubeš.

Žádné nadšení

Tuto neděli dokončili sklizeň ozimého ječmene i zemědělci z Blat. Ani odtud však nezaznívá nadšené hodnocení. „Výnosy jsou 4,5 tuny, je to o něco míň než loni,“ informoval předseda Zemědělského a obchodního družstva Blata František Pešek.

„Porosty byly pěkné a sklizeň na objem byla velká, ale zrna jsou lehká,“ dodal Pešek. Podle něj byl průběh počasí dobrý a na obilí se podepsalo víc dalších vlivů.

V Českobudějovické pánvi ale na první obilí neblaze zapůsobila hlavně vedra. „Obilí, které bylo před dozráním, zaschlo, nedozrálo přirozeně,“ vysvětluje Houška.

V následujících dnech, jak dovolí počasí, se zemědělci chystají na sklizeň řepky a poté na jarní ječmeny.

„Řepky jsou v průměru o patnáct procent větší plochy než loni,“ poznamenal Zdeněk Houška s vysvětlením, že už v závěru loňského roku byla nastavena vyšší výkupní cena.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info