Přehlížet přírodu bývá drahé

VÝROBA VERSUS ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Česká inspekce životního prostředí ukládá firmám za porušení zákona statisícové pokuty, nejvíc závažných případů v poslední době zaznamenali inspektoři na Trutnovsku.

Hostinné - Zápach a prach z Krkonošské slévárny v Hostinném už několik let trápí obyvatele rodinných domů v její blízkosti. Česká inspekce životního prostředí v Hradci Králové už v roce 2006 při kontrole slévárny zjistila, že tamní pece jsou v havarijním stavu. Měly poškozený plášť a do ovzduší odtamtud unikaly škodlivé látky, jejichž koncentrace překračovaly povolené limity.

Slévárna si vysloužila pokutu 520 tisíc korun a inspekce s ní zahájila řízení o zastavení provozu, které však bylo po rekonstrukci pecí zastaveno. Stížnosti z Hostinného přesto docházely na hradecký inspektorát i vloni. Souvisely zřejmě s potížemi v provozu zařízení, se kterými se podnik potýkal. Situace se nezměnila ani na začátku letošního roku. Při kontrole inspektoři zjistili, že tentokrát mohl být příčinou stížností lidí zčásti proděravělý textilní filtr na pecích.

„O stížnostech vím. Rodinné domky stojí poměrně blízko u slévárny. Věřím, že při závadě ve slévárně jejich obyvatelé mohou něco cítit, a naprosto je chápu. Vzduch jako v lese tam asi nemají. Na druhé straně si myslím, že firma dělá vše pro to, aby dala věci do pořádku,“ uvedl místostarosta Hostinného Vladimír Junek.

Trutnovsko je regionem, kde Česká inspekce životního prostředí řešila v poslední době nejvíc závažných případů v kraji. Třeba vloni v únoru z tamního depa Českých drah uniklo 51 kubíků motorové nafty, která se dostala do půdy a hrozilo, že prosákne do řeky Úpy.

Firma neměla povolení, nakonec zkrachovala Z trutnovské provozovny Rotoprint zabývající se potiskem obalových fólií pro potraviny zase unikaly do ovzduší těkavé látky. Zařízení k omezení emisí závodu chybělo. Stroje společnost provozovala bez povolení orgánu ochrany ovzduší, a proto jí inspektoři uložili pokutu 150 tisíc korun. Za nesplnění nápravy v uloženém termínu pak následovala pokuta 550 tisíc korun. Před měsícem Krajský soud v Hradci Králové rozhodl o úpadku firmy a na její majetek byl vyhlášen konkurz.

Už delší dobu je pod drobnohledem inspektorů také činnost společnosti Gemec-Union v Žacléři, která se zabývá využíváním odpadů při rekultivaci a uzavírání tamních důlních děl.

„Vloni se nám podařilo prosadit omezení rozsahu přijímaných druhů odpadu do tamního zařízení. Několik desítek druhů bylo z povolení vyškrtnuto v rámci odvolacího řízení,“ sdělila ředitelka hradeckého oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí Jana Samková. Inspektorát navíc Gemeku uložil pokutu v řádu sta tisíc korun, proti níž se však společnost odvolala.

Nestarali se o les, dostali pokutu Sankci 330 tisíc korun vloni inspekce vyměřila spolumajitelům lesa v Temném Dole v Krkonoších za to, že se nedostatečně starali o poškozený porost. Kvůli opožděnému odklizení popadaných stromů se nejen v místě, ale i v okolí rozšířil kůrovec.

Právě stížnosti na nedostatečnou péči o lesy přicházejí na hradecký inspektorát nejčastěji. Počet podnětů od občanů rok od roku narůstá. „Nejvíc stížností chodí na ořezy stromů, dřevin a na černé skládky. Ty však podle zákona o odpadech řešit nelze. Pokud nevíme, kdo je založil, nelze nikoho potrestat,“ vysvětlila Samková.

Lidé si také stěžují na pasoucí se dobytek, který ničí nechráněné porosty, a na zápach ze zemědělských objektů. Problémy způsobuje i rostoucí stavební ruch a to, že některé firmy ve snaze ušetřit vyvážejí stavební odpad do přírody.

Závady inspektoři nacházejí i ve sběrnách a výkupnách odpadu. Téměř půlmilionovou pokutu dostala společnost TSR Czech Republic za porušování provozního řádu ve své provozovně v Jičíně - Pulicích, kde nejméně 40 procent kovového odpadu leželo mimo schválené plochy.

Závažné případy

Trutnov

Společnost Rotoprint zabývající se povrch. úpravou obal. fólií pro potraviny neměla zařízení k omezování emisí, do ovzduší unikaly těkavé látky - v r. 2006 pokuta 150 000 Kč za provoz zařízení bez povolení orgánu ochrany ovzduší, v r. 2007 pokuta 550 000 Kč a zastavení provozu za nesplnění opatření k nápravě a neměření emisí

Z nádrže v depu Českých drah v únoru 2007 uniklo 51 kubíků motorové nafty, která vnikla do podzemních vod či břehu řeky Úpy - uloženo opatření k nápravě.

Hostinné

Krkonošská slévárna šedé litiny měla pece v havarijním stavu, unikaly emise a překračovaly povol. limity - v r. 2006 pokuta 250 000 Kč a správní řízení o zastavení provozu, to bylo po rekonstrukci zastaveno.

Krkonoše - Temný Důl

Soukromí vlastníci zanedbali péči o les proti kůrovcům - v r. 2007 pokuta 330 000 Kč.

České Meziříčí

Ze staré kanalizace od cukrovaru vyteklo do říčky Dědiny vápenné mléko, které zahubilo 1,6 tuny ryb - v r. 2007 pokuta 500 000 Kč, po odvol. řízení 200 000 Kč.

Hradec Králové

Společnost BEZ Motory měla nedostatky v provozu slévacích pecí - v r. 2006 pokuta 90 000 Kč a uložení opatření k nápravě, za nezákonné nakládání s odpady na plochách nezabezp. proti úniku škodlivých látek byla letos uložena pokuta 250 000 Kč a povinnost opatření k odstranění závad. stavu

Jičín - Popovice

Ve sběrně a výkupně společnosti TSR Czech Republic se mimo vyhraničenou plochu nacházelo asi 40 procent kov. odpadu, s nímž se tam i manipulovalo, v části areálu bylo uloženo na sobě asi 60 autovraků - v r. 2007 pokuta 450 000 Kč za porušení provoz. řádu

Udělené pokuty rok 2007

Ve správních řízeních inspektoři vyměřili pokuty za 10,04 milionu, za přestupky za 145,8 tisíce korun. Vydali 32 rozhodnutí o opatření k nápravě a 4 o zastavení nebo omezení provozu.

rok 2008

Inspektoři vydali 79 rozhodnutí o pokutě celkem za 5,4 milionu korun (polovina už nabyla právní moci), 10 rozhodnutí o opatření k nápravě a 2 rozhodnutí o zastavení nebo omezení provozu.

Pozn.: Pokuty udělené hradeckým inspektorátem České inspekce životního prostředí

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info